Szeretetvendégségre várták a családokat - NEK nap Székesfehérváron - beszámoló

2021. 09. 04. | | 2021. 09. 04.

 

 

Szeretetvendégségre várták a családokat – NEK-nap Székesfehérváron

2021.09.04. – Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ünnepélyes megnyitása előtti napon szeretetvendégséget hirdetett meg a székesfehérvári egyházmegyei karitászközpont 37 rászoruló család számára, több mint 100 résztvevővel. Az országban 40 helyen volt ugyanabban az időpontban megtartva a szeretetvendégség, mintegy 5 ezer meghívottal, olyanokkal, akikkel az év többi napján is kapcsolatban vannak az önkéntesek.

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban tartott vendégséget örömünnepnek nevezte köszöntőjében Sinkovicsné Máté Hortenzia karitász igazgatóhelyettes, aki elmondta: Jézus példája nyomán, egy szeretetvendégséggel szerettek volna közösségi élményt, minőségi együtt töltött időt biztosítani a jelenlevőknek.

Spányi Antal karitászelnök beszédében azt hangsúlyozta: az esemény megszervezésének alapgondolata Jézus Krisztus főparancsa, hogy szeressük egymást. Ez az, ami az egyházat 2 ezer év óta mozgatja. „A szeretetparancsot az egyház mindig próbálta a maga módján, a maga körülményeihez alkalmazkodva, a kor lehetőségei szerint megélni. Erre kell ma is példát mutatni, ezt tették a szentek, és ezt tette a Szentatya is, amikor az Eucharisztikus Kongresszus idejében arra biztatott, hogy nyissuk meg a szívünket mindenki felé. Hogy azt a szeretetet, amit Krisztustól kaptunk, osszuk meg az emberekkel. Így válik valóvá a Kongresszus jelmondata: Minden forrásom belőled fakad. Krisztus mindenkit szeretett, és most nekünk is azt kell mondanunk, hogy követjük Őt a lehetőségeink, a körülményeink, az adottságaink szerint. Ez a mai alkalom egy jelzés a világ számára, hogy az egyház a maga szeretetéről tanúskodni akar a világban. Szeretetével akarja Krisztus örök szeretetét, az Isteni szeretet törvényét és parancsát megmutatni. Az Egyház nem a hiábavalóságot hajszolja, hanem megpróbál az emberre figyelni, igaz emberséggel. Így azt gondolom, hogy Krisztus szeretetparancsa nemcsak bennünket formál, tesz teljesebbé, hanem így alakítja az egész világot is éppen általunk.”

A találkozás emlékezetessé tételéhez a Hungarikum Együttes dalai is hozzájárultak, amelyek hitről, szeretetről és Krisztus mindent átható jelenlétéről szóltak. Az eseményen részt vett Ugrits Tamás pasztorális helynök, irodaigazgató is. A szépen megterített asztaloknál felkínált 3 fogásos, közös ebédet követően az ajándékcsomagok kiosztására is sor került, hogy szép emlékként maradjon meg az esemény mindent résztvevőnek.

Berta Kata
Képek Somoygi Tamás
Videó Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

A Magyar Kurír összefoglaló oldala az 52. NEK-et megelőző és az idején zajló eseményekről:

magyarkurir.hu/hazai

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk