Szentmisével kezdődött a nagyböjt a Szent Imre iskolásoknak - beszámoló

2016. 02. 10. | | 2016. 02. 10.

 

 

Szentmisével kezdődött a nagyböjt a Szent Imre iskolásoknak

2016.02.10. - Megkezdődött a nagyböjt, a húsvétot megelőző negyvennapos időszak Hamvazószerdán. A jeles napon Ugrits Tamás püspöki biztos tartott koncelebrált szentmisét a székesfehérvári Szent Imre Általános Iskola tanulóinak.

Az oktatási intézmény pedagógusai fontosnak tartják, hogy a gyermekek az ismeretszerzésen túl hitben is növekedjenek. Az iskolában a liturgikus évnek megfelelően a most kezdődő nagyböjti időszakra is felhívják a diákok figyelmét. A gyerekek megértve a nap jelentőségét, ünneplőben és ünneplő szívvel érkeztek a szentmisére.

Tamás atya beszédében a böjt vallásos gyakorlatára emlékeztetett, a bűnbánat, a megtisztulás, a felajánlások és az ima fontosságára. Azt is kiemelte, hogy bár cselekedeteinkben nem mindig sikerül változni, de az imával naponta kifejezhetjük Isten iránti szeretetünket.

A beszéd után következett a hamuszentelés és a hamvazkodás. A Katolikus Egyházban őrzött őskeresztény szokásból merítve, az előző évben megszentelt és elégetett barka hamujából keresztet rajzoltak a miséző papok az igazgató, a tanárok, és a diákok homlokára. A megtisztulás és az elmúlás jelével fogadjuk el halandóságunkat, hisz a halál után Isten megnyitja előttünk az utat a feltámadás és az örök élet felé.  

A szentmise végén Ugrits Tamás atya hangsúlyozta, az egyház sajátos nagyböjti gyakorlatai segítenek bennünket arra, hogy méltóképpen felkészülhessünk Jézus Krisztus feltámadásának, a Húsvétnak megünneplésére.

Berta Kata
Fényképeket készítette Nagy Anikó
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk