Székesfehérvár Díszpolgára címet kapott Milcsinszky Alajos címzetes kanonok, nyugalmazott plébános - beszámoló

2019. 08. 20. | 2019. 08. 23.

 

 

 

2019. augusztus 20. - Szent István napját a hagyományoknak megfelelően díszközgyűléssel ünnepelte Székesfehérvár Önkormányzata a Szent István téren. Az ünnepségen Cser-Palkovics András polgármester különleges városnak nevezte otthonunkat, Székesfehérvárt, ahol a közösség erejével segítettük át magunkat az akadályokon, mindig szem előtt tartva a minket egyesítő célokat. Az ünnepi közgyűlésen átadták az idei Székesfehérvár Díszpolgára és a Pro Civitate díjakat, valamint a Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára címet is.

A Székesfehérvár Díszpolgára címet a székesfehérvári közösséget építő négy évtizedes szolgálata elismeréseként Milcsinszky Alajos címzetes kanonok, nyugalmazott plébános, a fogyatékkal élők életminőségének javításáért végzett munkája elismeréseként Ribi Péter, a Fehérvár Travel Kft. ügyvezetője vehette át. Posztumusz „Székesfehérvár Díszpolgára” kitüntető címet adományozott a közgyűlés Dr. Martyn Gizellának.

Milcsinszky Alajos Budapesten született, majd Székesfehérváron érettségizett 1950-ben. 1956-ban szentelte pappá Shvoy Lajos püspök. Önálló lelkipásztori beosztást plébánosként először Kápolnásnyéken nyert, majd 1977-től 40 esztendőn át szolgált Székesfehérvár különböző plébániáin. 1995-ig vezette a Ciszterci templomot, majd rövid ideig a Maroshegyi Egyházközséget, végül 1996-tól 2017-es nyugdíjazásáig Szárazrét plébánosa volt. Lelkipásztori feladatai mellett az egyházzene is fontos szerepet töltött be életében. 1999 és 2006 között a Ciszterci Szent István Gimnázium spirituális vezetője volt. Külön érdeme, hogy tette mindezt csendesen, higgadtan, szelíden, ugyanakkor krisztusi határozottsággal. Sosem engedett a külső nyomásnak, de mindig kereste és megtalálta a keresztény összhangot, a harmóniát, melyből a hívei gazdagon merítenek még ma is. Számos egyházi kitüntetése mellett húsz éve Székesfehérváron Pro Civitate-díjat vehetett át. A közösségek kovásza volt a plébániákon, minden korosztály számára hitelesen és jó hatással adta át a keresztény értékeket, közvetítette a keresztény kultúrát.

Forrás és teljes beszámoló: szekesfehervar.hu

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk