Spányi Antal püspök megáldotta a Csákváron eltemetett szerzetes nővérek sírjait - beszámoló

2020. 11. 03. | | 2020. 11. 05.

 

 

 

Spányi Antal püspök megáldotta a Csákváron eltemetett szerzetes nővérek sírjait

2020.11.03. – A csákvári temetőben külön parcellába temették azt a 237 kedvesnővért, akik a vincés zárdában 1950-től, a szerzetesrendek hazai feloszlatását követően a Katolikus Szeretetszolgálat otthonában éltek, dolgoztak. Pirityi Hajnal, a csákvári otthon intézményvezetője kérésére Spányi Antal püspök megáldotta a nővérek sírjait, és imádkozott az elhunyt apácákért.

A Páli Szent Vincéről elnevezett irgalmas nővérek szerzetesrend Esterházy Miklós Móricz kérésére érkezett Csákvárra. 1883-ban kezdték meg munkájukat, óvodát, elemi leányiskolát, valamint kórházat működtettek, szegényeket gondoztak, és népkonyhát is üzemeltettek. 66 évi szolgálatuk után, 1950-ben a rend feloszlatásra került. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ekkor alapította meg a Katolikus Szeretetszolgálatot, hogy gondoskodjon nem- csak a vincés nővérekről, hanem a rend nélkül maradt minden apácáról. Csákváron is sok idős szerzetesnővért szállásoltak el.

Őrájuk emlékezve, a Páli Szent Vince Otthon dolgozói és a csákváriak feltérképezték a régi sírok helyét is, és a megújítást követően minden, a területen nyugvó apácának emléktáblát állítottak. A csákvári temetőben tartott megemlékezésen méltatták a nővérek krisztusi szeretetben gyakorolt szolgálatát. Akik az egykori szemtanúk tanúsága szerint nemcsak szeretettel, hanem nagy türelemmel, elfogadással, odaadóan és szakértelemmel végezték a helyi emberekért végzett munkájukat.

Berta Kata
Fényképeket készítette Pesti Tamás, FEOL



Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk