Püspöki szentmise és színielőadás a 40 éve felszentelt halásztelki templomban - beszámoló

2022. 11. 19. | | 2022. 11. 24.

 

 

Püspöki szentmise a Templomszentelés 40. évfordulóján

2022.11.19. - A halásztelki Árpádházi Szent Erzsébet Templomot Szenderffy Ferenc plébános építtette 1976-82 között. Tervezője Csete György, textiltervezője Csete Ildikó. Kispál György jelenlegi plébános és a képviselőtestület, valamint sok önkéntes testvérünk dolgozott azon, hogy az ünnepség méltó módon történjék. Gyermekrajz pályázatot hirdettünk, melyre 160 rajz érkezett. A Templombejárat előtt 12 óriásplakát pedig „Szükségtemplomtól az állandó Templomig” címmel mutatta be a közösség-, és templomépítés folyamatát. Az építés fotói állandó kiállítás az altemplomban lett elhelyezve. További fotósorozat az „élő templom” a közösség, a gyermekek életét tárja az érdeklődők elé: elsőáldozások, ünnepi szentmisék, pásztorjátékok, napközis táborok, felújítási munkák.

November 19-én a Csepel I. plébánia Sekrestye Színpada játszott el egy színdarabot Szent Erzsébet életéről. Majd Spányi Antal megyéspüspök úr paptestvéreivel koncelebrált szentmisét mutatott be a zsúfolásig megtelt templomban. Kispál György plébános köszöntötte Őt, s meghívott vendégeinket, a testvéregyházak lelkészeit, városunk elöljáróit, és az iskolák igazgatóit.

Püspök atya is köszöntötte minden kedves testvérünket. Később meg is jegyezte, hogy milyen sok gyermek vett részt a szentmisén. Tanítást kaptunk beszédében az imádságról, és arról, hogy mit jelent ma Halásztelken Krisztust követni. Rámutatott Szent Erzsébet Isten -és emberszeretetére, és az ebből fakadó cselekedeteire. Ha nem ezen az úton járunk, könnyen a világ kísértéseinek csapdájába eshetünk. Szent Erzsébet ferences lelkiatyja, Marlburgi Konrád írja: ima után fénylett az arca és egész személyisége. Szerencsések vagyunk, hogy ilyen Árpádházi szent példája ragyog előttünk!

Felcsendültek népénekek, gregorián dallamok, és gitáros ének is két énekkar közreműködésével. Mise után sor került a rajzpályázat győzteseinek kihirdetésére, és díjazására. Jutalmukat a püspök úrtól vették át. Majd György atya Szent Erzsébet rózsákat osztott vendégeinknek és az ünnepség szervezőinek s mindazoknak, akik a közelmúltban felújítási munkákat végeztek a templomon. Valamint a hagyományos Szent Erzsébet kenyérosztás következett. Befejezésül agapén vettünk részt a gyönyörűen feldíszített altemplomban. Jókedvű együttlét, beszélgetés és falatozás zárta ezt a felejthetetlen szép estét. „Lélekből, mint élő kövek // Isten templomává épüljetek!” (Sillye Jenő)

Balázs Tibor lelkipásztori munkatárs
Fényképeket készítette Aczél Márk



 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk