Püspöki áldás a Szeretetszolgálat csákvári otthonának felújított kápolnájára - beszámoló

2017. 11. 03. | | 2017. 11. 06.

 

 

 

Püspöki áldás a Szeretetszolgálat csákvári otthonának felújított kápolnájára

2017.11.03. – Ünnepi szentmise keretében áldotta meg Spányi Antal megyés püspök a csákvári Szent Vince Otthon megújított kápolnáját. Az eseményen részt vett Dr. Egervári Ágnes főigazgató, a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat vezetője, a Szeretetszolgálat intézményvezetői, Csákvár város közéleti vezetői, a térség országgyűlési képviselője. Az ünnepen megjelent vendégeket, az otthonnal kapcsolatba álló szolgáltatók képviselőit, a munkatársakat, a lakókat és hozzátartozóikat, Dr. Szécsiné Domonkos Erzsébet intézményvezető köszöntötte. Megköszönte a támogatóknak, hogy a szeretet apostoláról elnevezett katolikus idősotthon kápolnája, ebben az évben visszanyerhette eredeti szépségét.

Az elmúlt esztendőben nevezték el ünnepélyes keretek között Páli Szent Vincéről a Szeretetszolgálat Csákvári Otthonát. Az igazgatónő akkor határozta el, hogy a következő évben a szent tiszteletére rendelt napra, a kápolna mögötti lakószobával összenyitják az otthon kápolnáját. A kibővített helyen az intézményben élők így, méltó módon tudjanak részt venni a közös imádságokon, a szentmiséken.

Spányi Antal megyés püspök hálaadó szentmise keretében áldotta meg az egykor vincés nővérek fenntartásban működő intézmény megújított kápolnáját. Isten bőséges kegyelmét kérte mindazokra, akik a kápolna felújításához hozzájárultak. Megáldotta a dolgozókat, az otthon lakóit és azért imádkozott, hogy ezen a helyen tapasztalják meg a segítő szeretet kegyelmét, és ajánlják életüket, mindennapjaikat Isten szeretetébe.

Homíliájában a főpásztor a kápolnáról, mint Isten megszentelt helyéről beszélt, ahol az ember elcsendesedhet, leteheti terheit, ahol megtapasztalhatja nemcsak az Isten, de a közösség szeretetét is. A kápolna egy olyan hely, ahol formálódhatunk Isten elgondolása szerint, hogy egyre inkább készen legyünk az örök életre, hogy az erények, a tiszta szív, jó cselekedetek által megtisztulva, a Krisztusal való kereszthordozást vállalva, valóban Isten országának polgárai lehessünk. – fogalmazott a megyés püspök. Beszéde végén főpásztor azért fohászkodott, hogy az imádság megszentelt helyéről áradjon Isten szeretetének kisugárzó ereje és érje el mindazokat, akik fizikai gyengeségük miatt nem tudnak oda betérni. „Akik itt imádkoznak töltse el őket a békesség, és bízzanak annak az Istennek a szeretetében, aki elindított bennünket a létezés csodájába, és azóta is vezet minket az örökkévalóság felé. Ennek az otthonnak a lakói tapasztalják meg az Úr közelségét és jóságát, hogy könnyebb legyen elviselni mindazt, ami fájdalmat és szenvedést okoz. Mert Krisztussal a keresztet hordozva, az élet felé vezet az utunk, a Mennyei Atya örök országába.” - fejezte be beszédét a Spányi Antal püspök.

A csákvári idősek otthona az ország egész területéről fogadja a koruk vagy egészségügyi állapotuk miatt bentlakásos ellátásra szoruló női lakókat. Testi, szellemi állapotuknak megfelelően gondozzák őket a kialakított gondozási, ápolási részlegekben. Az otthon életét ma is meghatározzák a kápolnában tartott szerzetesnői, közösségi élet hagyományos áhítat gyakorlatai.

Berta Kata
Fényképeket készítette Némedi István
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2020. július >
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk