Papszentelés - beszámoló

2013. 06. 24. | | frissítve 2013. 06. 25.

 

 

 

Egyházmegyénk hagyományának megfelelően a papszentelési misét a Székesegyházban Keresztelő Szent János születésének ünnepén tartottuk. A szentmise olvasmányai és az evangélium a fölolvasása után sor került Helter István és Szeleczky Csaba kiválasztásra. Ezt a főpásztor homíliája követte. Ő elsősorban a szentelendőkhöz szólt ezen a napon.

Az Úr meghívása a papságra, a szolgálatra való készség, a krisztusi közösség építése csak Krisztusban valósítható meg. Ezt csak Őbenne élve és Máriára figyelve lehet megvalósítani. A mai világnak szüksége van Krisztusra – így a pap törekszik az életszentségre és ezáltal utat nyit magán keresztül Isten felé.

Eztán a jelöltek a nép előtt ígéretet tettek a püspöknek arra, hogy a papi életet akarják, engedelmességet ígértek a püspöknek és utódainak. A Mindenszentek litániáját követte maga a szentelés. A paptestvérek kézrátétellel megáldották a térdelő új papot, aki a felszentelő imádság elimádkozása után már papként vett részt az áldozat bemutatásában.

Miseruhába átöltözötten a püspök krizmával kente meg a felszenteltek kezét, majd a paptestvérek békecsókkal üdvözölték őket.

A zsúfolásig megtelt Székesegyházban a püspök – Takács Nándor nyugalmazott püspökkel együtt – hálát adott az új szolgálat elindulásáért és a kegyelmekért, amelyeket jubiláns papjain keresztül kapott az egyház. Az egyházmegyés Dr. Gajáry Aladár gyémántmisés atyán, aki betegsége miatt csak lélekben tudott jelen lenni és Mihályi Miklós ezüstmisés atyán kívül köszöntötték még az egyházmegyében szolgáló Brückner Ákos Előd ciszterci atyát, aki az évben nemcsak aranymisés, hanem Szent János ünnepén lett 80 éves, valamint a kaposvári egyházmegyés aranymisés Léber Miklóst, és az ezüstmisés Reich László Ciprián kapucinus atyát, aki papi működését egyházmegyénk keretében kezdte meg.

A megyés püspök kérte a hívek imádságát papi hivatásokért – meglévőket és leendőket. A szentmise végén a frissen szentelt papok megáldották az elé térdelő megyés főpásztort és a nyugalmazott püspököt; majd a népet.

A templomból kilépve a hívek egyenként üdvözölték a pappá szentelteket.

Marian
Fényképeket készítette Gersztheimer Zsolt
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk