Megnyitó a pákozdi Lics pincészet és szőlőbirtok új kiállításán - beszámoló

2014. 06. 20. | | frissítve 2014. 06. 24.

 

 

Új kiállítással gazdagodott Pákozdon a Lics Pincészet, amelyet az 1750-es években a jezsuita rend építtetett, majd a Fehérvári Székeskáptalan és a Püspökség dézsmapincéje lett. Az 1980-as évek végén fedezte fel a romos présházat Pákozdon a Lics László és Felesége Éva borászok, akik komoly lehetőséget láttak a Velencei-hegység vulkanikus déli lankáin álló területben. A több mint 30 méter hosszú borospince jó állapotban vészelte át az időt és a Velencei-tó adta különleges mikroklíma biztosíték volt arra, hogy érdemes lesz eltelepíteni a szőlőket és rendbe hozni a présházat és a környékét.

A vulkanikus Meleg-hegyen elhelyezkedő, 22 hektárnyi jó minőségű szőlőterület egyedi kvalitású bő termést hozott. A családi borászatban végzett szakszerű gondozás meghozta a kívánt eredményt, ami a klíma adta lehetőségek mellett egyedivé, és kiemelkedő minőségűvé tette a pákozdi borokat.

2005-ben a Lics család kérésére Spányi Antal püspök megáldotta a pincét és engedélyezte a fehérvári káptalani címer használatát a történelmi dézsmapince borain. Azóta a megyés főpásztor fővédnöke a Lics Pincészetben újra életre keltett hagyományőrző, helyi kulturális rendezvényeknek.

A Lics Pincészetben megnyílt, a térség múltját bemutató kiállítást, Galambos Györgyné, a Velence helytörténeti közhasznú egyesület elnöke szorgalmazta. Megőrzendő örökség – Velencei-tó anno címmel Stadler Klára képeslevelezőlap-tárlata olyan kuriózumokat tartalmaz, amelyek először láthatók a nagyközönség előtt.

A pincészet új tárlatainak megnyitója alkalmat adott arra is, hogy a vendégek megkóstolhassák a borászat számos díjat nyert borait, amelyek Chardonnay, Szürkebarát, Cserszegi Fűszeres, Juhfark, Olaszrizling, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noire, Syrah szőlőfajtákból készülnek. A szőlészetet jelenleg vezető Lics Balázs és felesége Joslyn, Tamás Lung és Zoé Mae gyermekeikkel együtt szívesen kínálták a 2014-es VinAgora borversenyen elnyert aranyérmes Szekszárdi Bikavér és a Pákozdi Tamás Válogatás borokat, valamint az ezüstérmes Pákozdi Syrah -t.

A Lics család természetesen nemcsak kulturális rendezvényekre várja a látogatókat. A jó borok kedvelőit májustól októberig várják csoportos borkóstolóra, nyáron minden szombaton egyénileg is látogatható a borászat. A birtokot és a pincészetet maga a borász mutatja be, zene és borkorcsolyák kíséretében a pince kóstolótermében borbemutató tart a hétfajta saját termelésű borból. Lovasbemutatók, folklórprogramok is rendelhetők, és mindezt magyar, angol, német, kínai nyelvű idegenvezetéssel.

BPK
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és BPK


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk