Megnyílik az Adventi Udvar - sajtótájékoztató - beszámoló

2019. 11. 27. | | 2019. 11. 27.

 

 

 

Megnyílik az Adventi Udvar, elindulnak a Fehérvári Advent programjai – Együtt mutatta be a Püspökség és a Város adventi eseményeit

2019.11.27. – A Székesfehérvári Püspökség és Székesfehérvár Városa közösen ajándékozzák meg adventi programokkal a fehérváriakat és a városba látogatókat ebben az esztendőben is. Az Adventi Udvar és a Fehérvári Karácsony eseményeire Spányi Antal megyés püspök, dr. Cser-Palkovics András polgármester, Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató, pasztorális helynök, valamint Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője, Visiné Farkas Katalin, az egyházmegye munkatársa és Nagy Lajosné karitászvezető invitálták az érdeklődőket a sajtó nyilvánossága előtt.

November 29. és december 24. között ünnepi díszbe öltözik Székesfehérvár Belvárosa, és a Püspökség udvara. A négy adventi hétvégén számos programmal várják a helyi lakosokat és a városba érkezőket.  Az első vasárnapon a Kisangyalok Kara, hétköznapokon kisiskolások, ovisok lépnek fel a Városház téren. Idén is lesz manókereső játék, megújul a város közös adventi naptára. Kinyílik a Püspöki Palota kapuja is: az Adventi Udvarban jótékonysági és kézműves vásárt tartanak, szombatonként 16 órától az imádságos gyertyagyújtást Spányi Antal megyés püspök vezeti. Gyerekműsorok, ajándékok, közös családi játékok segítenek az ünnepre hangolódni.

„Szeretetben és lélekben kell készülni az ünnepre” – hangsúlyozta a tájékoztatón a megyés főpásztor, aki arról is beszélt, az ünnepekre nagy szükségünk van, mert ezek által tudjuk megőrizni és ápolni lelkünket, lelkületünket. „Fontos, hogy meg tudjuk őrizni a keresztény hiten alapuló kultúrát, amely Európa közepén jellemzi a magyar nemzetet. Meg kell élnünk az ünnep valódi tartalmát. Nem véletlen, hogy nagy ünnepeinket ezért megelőzi egy viszonylag hosszabb, készületi idő. Az adventi Roráte misék is erre a szent várakozásra épülnek.”

„A város az év legszebb időszakára készül. Több hónapos felkészülés eredménye és sok-sok ember munkája az a programsorozat, amely végigvisz advent napjain és karácsonyig tart. A legnagyobb köszönet, ha sokan vagyunk, ha valóban együtt éljük meg az ünnepet. Ha sok gyermeket, családot, mosolyt látunk, és nem rohanást, kapkodást. Fehérváron adott lesz a környezet, a lehetőség a közös ünneplésre” – emelte ki Dr. Cser-Palkovics András. „A Püspöki Palota Adventi Udvara egy külön sziget a Belvárosban. Innen kilépve számos hagyományos és új, kreatív elemmel is találkozhatnak az erre járók majd" – tette hozzá Fehérvár polgármestere.

„Az adventi hétvégékre kinyílik a Püspöki Palota adventi udvarának kapuja. Az Adventi udvar alapvető missziós küldetése, hogy bemutassuk a keresztény értékrendet és a történelmi tényeket, amelyek Jézus Krisztusról szólnak. Isten szeretete húzódik meg minden mögött, amit ünneplünk, és amit igazi értékként átadunk az udvarba betérőknek” – mondta Ugrits Tamás pasztorális helynök, püspöki irodaigazgató.

Visiné Farkas Katalin egyházmegyei munkatárs ismertette a csodálatosan feldíszített Adventi Udvar karácsonyváró programjait. Elmondta, az adventi hétvégékre 10-től 19 óráig és a december 17–21-ig tartó hétköznapokra 14–19 óra között is kinyílik a Püspöki Palota kapuja. Kézműves és jótékonysági vásárra, valamint szombat délutánonként 4 órai kezdettel imádságos gyertyagyújtásra várják az érkezőket. „Az Egyházmegyei Múzeum szervezésében, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban több program is lesz. November 30-án, szombaton 14.00 órakor a családok közösen készíthetnek adventi koszorúkat, melyeket Spányi Antal megyés püspök áld meg. Erre a programra november 27-ig lehet regisztrálni a múzeum honlapján. December 6-án, pénteken 14.00 órakor Mikulásváró kézműves foglalkozásra, karácsonyfadísz-készítésre várják a résztvevőket, regisztrálni december 4-ig tudnak a családok” – hangzott el a programajánlóban, majd az egyházmegye munkatársa bemutatta a Palota kertjében felállított óriás puzzle játékokat és mesekockákat is, amelyek a játszani szerető szülőket és gyermekeiket várják.

A Katolikus Karitász is elindítja adománygyűjtő akcióit az adventi udvarban. Többféle módon is lehet csatlakozni a „Tárjátok ki szíveteket!”, az Egymillió csillag a szegényekért és Angyalbatyu jótékonysági programokhoz – tájékoztatott Nagy Lajosné egyházmegyei karitászigazgató, aki elmondta, idén 500 csomagot szeretnének eljuttatni a kárpátaljai nagycsaládosoknak.

Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője a számos karácsonyra hangoló program közül kiemelte a Fehérvári Advent leghangulatosabb eseményeit és  újdonságait. A Fehérvári Advent egyik kiemelt eseménye idén is a Kisangyalok karának fellépése lesz december 1-jén, este 6 órakor. Ez már az ötödik alkalom, amikor a város iskoláinak énekelni szerető kisdiákjaiból verbuválódott alkalmi kórus a legszebb karácsonyi dalokkal áll a közönség elé a Városház téren. Először lesz, hogy a Belvárosban a Vasvári Pál utca karácsonyi sikátorrá, mesefaluvá változik át. Több programelemben megjelenik a környezettudatosság, például a város karácsonyfáját ebben az évben újra a régi fadíszekkel dekorálták, és a Hiemer-házban is újrahasznosítható anyagokból készítenek majd a gyermekekkel karácsonyi ajándékokat. „Hosszú évek szép hagyománya az is, hogy hétköznap délelőttökön gyerekhangok zengik be a Városház teret, kisiskolások és óvodások mutatják be karácsonyi műsoraikat az Adventi színpadon. Ebben az évben több mint harminc csoportot láthatnak itt szerepelni zenés, verses összeállításokkal, kis jelenetekkel, Luca-napi szokásokat bemutató és betlehemes műsorral. Hétvégenként a Hiemer-ház Gesztenyés udvari foglalkoztatójában kinyitnak a játszóházak, ahol akár ajándékot is készíthetnek közösen a családok. Tovább épül a mézeskalács város is: az első hétvégén, pénteken és szombaton a mézeskalács sütésével is megpróbálkozhatnak az érdeklődők délután három órától, ugyancsak a Hiemer-házban. A kivilágított mézeskalácsvárost idén is bárki megtekintheti, az adventi hétvégéken 15.00–19.00 óráig a Hiemer-házban (bejárat a Jókai utca felől), december 1–23-ig hétköznapokon 9 és 19 óra, hétvégén pedig 15 és 19 óra között a Városháza I. emeletén.” A szakmai vezető még hozzátette: Idén különleges vendége is lesz a Fehérvári Adventnek: december 7-én, szombaton délután 15–17.30 óra között a finn Mikulás, Joulupukki érkezik a városba. A hangulatos esti sétákat az adventi hétvégéken Falvay Miklós médiaművész interaktív játékai is gazdagítják: nemcsak csodálhatják a fényeket az arra járók, de játszhatnak is velük. A tavaly már kipróbált és bevált hópelyhes játékot idén a Varkocs-szobornál találják az érdeklődők, kicsit tovább sétálva, az Országzászló téren pedig a nyáron megismert, az időjáráshoz alkalmazkodva mostanra téliesített kockaforgatós játékkal változtathatják át az épület homlokzatát.

A négy adventi hétvégén zenés műsorok, koncertek várják a fehérváriakat. A Fehérvári Programszervező Kft. munkatársai még december 24-én is várják a családokat, idén is lesz manókereső játék, hogy a gyerekek addig se unatkozzanak, amíg otthon elkészül a karácsonyfa, az ünnepi vacsora, és megérkezik az angyal az ajándékokkal. A Városház téren, az Adventi színpadnál 10–14 óráig lehet majd jelentkezni a játékra.

Az első közös adventi gyertyagyújtásokra a Püspöki Palota udvarán november 30-án, szombaton 16 órakor, majd a város közös koszorújánál december 1-jén, vasárnap 18 órakor kerül sor. Dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök közösen gyújtja meg az első gyertyát a város adventi koszorúján. A részletes programok megtalálhatók a Fehérvári Advent színes, nyomtatott programfüzetében és a www.fehervariprogram.hu oldalon.

Berta Kata
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata



© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk