Makó Lajos atya kitüntetése

2014. 03. 26. | frissítve 2014. 03. 11.

 

 

Március 26-án, szerdán 16 órakor Bécsben, Magyarország Nagykövetségének Márványtermében kerül sor a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetés átadására, amelyet Szalay-Dobrovinszky Vince Magyarország Ausztriába akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete ad át Makó Lajos atyának. Az ünnepségen részt vesz Spányi Antal megyés püspök.

 


 

Életútja önmagáért beszél. Resicabányán (Erdély) született 1934-ben. Budapesti gimnáziumi évei után a székesfehérvári kisszemináriumban folytatta tanulmányait. 1951-ben kitiltották a budapesti iskolákból. 1952-53 között a Csatornázási Vállalatnál kertész segédmunkásként dolgozott. Teológiai tanulmányait Szegeden kezdte és végül Bécsben fejezte be, mert 1956-ban Ausztriába kellett menekülnie. Onnan is tovább lépve az USA-ba 1962. június 29-én szentelték fel és lett a New York állambeli buffalói egyházmegye papja. Káplánként szolgált Niagara Falls-ban, Buffalóban, Jamestown-ban, Dunkirk-ben (N.Y.). 1972-ben kísérletet tett a hazatérésre; székesfehérvári egyházmegyés papként kinevezték pilisszántói plébánossá, de nem kapott vízumot. Az USA-ból 1977-ben Ausztriába térhetett vissza. A bécsi egyházmegyés papja lett. 1979-ben Bécsben káplánként, majd 1980-tól Leopoldsdorf plébánosaként szolgált tovább. 1990. óta nyugdíjas papként él Bécsben.

 


 

A Makó Lajos Alapítvány a papnevelésért

A Székesfehérvári Egyházmegye papnövendékeinek képzésének, nevelésének támogatására alapítványt hozott létre a Bécsben élő Makó Lajos atya. A Székesfehérvári Egyházmegye nem rendelkezik saját szemináriummal, papnövendékeit más egyházmegyék által fenntartott szemináriumokban, illetve a Központi Papnevelő Intézetben helyezi el és viseli a képzésük költségeit. „Mindannyian felelősek vagyunk a papi hivatásokért”- írja II János Pál a papképzésről szóló a Pastores Dabo Vobis című apostoli buzdításában.

Spányi Antal székesfehérvári püspök indította el új papi hivatások megszületéséért a Prohászka Imaszövetséget, amelyhez több mint  2000-en csatlakoztak papok és világi hívők egyaránt. Makó Lajos nagylelkű támogatásával lehetővé tette, hogy az imaszövetség lelki gyümölcsei beérésével az anyagi alapja is meglegyen az új papi hivatások gondozásának.

Az alapító Makó Lajos emigráns magyar pap mindig szívén viselte a papnevelés kérdését, támogatása nagy segítség a hivatások gondozásában. Ő javasolta először 1995-ben, hogy országos bizottság helyett - külföldi mintára - hozzanak létre egy külön intézetet a hivatásgondozás céljára. Elgondolása alapján jött létre 1996-ban a Katolikus Hivatásgondozó Intézet.

A Makó Lajos és Neje Ágnes Kegyes Alapítvány

A Makó Lajos és Neje Ágnes Kegyes Alapítványt szülei tiszteletére hozta létre Makó Lajos atya 2012. októberében a rászoruló családok támogatása, különös tekintettel a nagycsaládosokra, a gyermekeket egyedül nevelő szülőkre, a fogyatékkal élőkre és a munkanélküliekre.

Mindkét alapítvány nyitott; magyar és külföldi magán vagy jogi személyek csatlakozhatnak hozzá, akik az alapítvány céljaival azonosulni tudnak, adományukkal hozzájárulni. A támogatáshoz szükséges csekket kérésre az Egyházmegyei Hivatal küldi ki.

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk