Lourdes-i zarándokút - beszámoló

2019. 10. 31. | | 2019. 11. 05.

 



Október 25-31. között Spányi Antal megyéspüspök atya jóvoltából a Székesfehérvári Egyházmegyéből 87 fő vehetett rész egy egyhetes zarándokúton. Fő úticélunkat Lourdes jelentette, lelki vezetőink Hajdu Ferenc és Harkai Gábor atyák voltak.

Csodálatos lelki élményben volt része annak a közel 90 embernek, akiknek a Székesfehérvári Egyházmegye fenntartásában lévő iskolákból, a püspöki székházból és a világi hitoktatók közül részt vehettek az őszi szünet idején a lourdesi zarándoklaton. Két busszal indultak útnak a zarándokok és útjuk során együtt részesültek a lelki élmények sokaságában. Most nagy örömmel osztják meg utazásuk élményeit külön beszámolóban Kiss Attila igazgató úr az 1-es buszról és Kanyóné Somogyi Tünde és Varga László a 2-es buszról!

Zarándoklatunk első állomása az árkádok városának, illetve a szárazföldi Velencének is nevezett hangulatos Portogruaró volt. A Szent András templomban tartottuk első szentmisénket. A velencei festészet remekeivel találkozhattunk a templomban. A templom madonna márvány szobra, az anya gyermek várásának meghitt csodáját jeleníti meg.

A második napot bűnbánati napnak szenteltük a Lourdes-ba való megérkezésünk előtt. Ezért megálltunk Saint-Maximin-la-Sainte-Baume-ban, ahol szentmisét tartottunk a zarándokház kápolnájában.

A harmadik napon már kora reggel elindultunk Lourdes-ba. Útközben megtekinthettük Carcassonne várát, majd megérkeztünk fő célunkhoz: a lourdes-i kegyhelyre, ahol lelki élményekben és gazdag lelki programokban volt részünk több napon keresztül.

A hetedik nap már a hazautazásról, melyet természetesen megtöltöttek tartalommal a szervezők. Lelki vezetőnk, Harkai Gábor atya irányítása mellett rendszeres reggeli és esti áhítatot végeztünk, s minden nap a rózsafüzérből is elimádkoztuk alkalomhoz illően az örvendetes, a fájdalmas, a dicsőséges, vagy a világosság rózsafüzért, az atya kérésére mindig váltva egymást az előimádkozásban.

Ahogy zarándokutunkat hálaadó misével zártuk, én is köszönetnyilvánítással zárom írásomat. Szeretnék köszönetet mondani Spányi Antal püspök atyának, akinek nagylelkűsége lehetővé tette, hogy két buszt megtöltve ilyen sokan eljuthassunk a zarándoklatra. Köszönet Hajdu Ferenc atyának a számos érdekességért, amit alkalmi idegenvezetőként elmondott, Harkai Gábor atyának a lelki vezetésért, amit az út során nyújtott. Mindkét atyának köszönet a szentmiséken elhangzó tanításokért is. Köszönet jár az idegenvezetőknek a sok hasznos információért, sofőreinknek a balesetmentes vezetésért, a többi zarándoknak pedig a jó társaságért és közösségért. Helter István atya szavait idézve azonban a legnagyobb köszönetet mindenekelőtt a jó Istennek kell mondanunk.

Bővebb beszámolók letöltése: 

1910lourdes_kissattila.pdf (212 kB)

1910lourdes_vargalaszlo.pdf (729 kB)

Kiss Attila
Fényképeket készítették:
Kanyóné Somogyi Tünde, Varga Mátyás


Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk