Legyen öröm az iskolakezdés! - Karitász - beszámoló

2019. 08. 26. | | 2019. 08. 26.

 

 

Iskolatáskát, utalványt és tanszereket kaptak a perkátai gyerekek a Katolikus Karitásztól – Az országos akcióban több mint 800 település karitászcsoportja vesz részt

2019.08.26. - Elkezdődött az iskolakezdési támogatások átadása, hogy minél több iskolás gyermeknek és családjaiknak tudjanak segítséget nyújtani a tanévkezdéshez. A Katolikus Karitász augusztus 1-jén meghirdetett Legyen öröm az iskolakezdés elnevezésű segélyakciójának eredményeként idén eddig mintegy ötezer gyermek számára tudnak segítséget nyújtani. A segélyprogram első állomásán, Perkátán Spányi Antal püspök, a Katolikus Karitász elnöke 56 diáknak adta át az iskolatáskákat és ajándékokat, valamint a 10 ezer forint értékű vásárlási utalványt Nagy Lajosnéval, a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász igazgatójával. Az eseményen részt vett Somogyi Balázs Perkáta polgármestere, Bozai Márton plébános és Győri Balázs István káplán.

A nyári szünidő még tart, ám néhány nap múlva kezdődik az új tanév. Az iskolakezdés minden évben komoly megterhelést jelent a gyermekes családoknak.  Több mint 1 millió diák indul iskolába szeptemberben. „Elkezdődik a tanulás, ami a gyermekeknek komoly feladat, de természetesen komoly feladat a családoknak, a szülőknek is. Nemcsak az iskolába járás rendjét nehéz megtanulni és megkövetelni, nehéz az is, hogy mindaz, ami az iskolakezdéshez kell a családok előteremtsék. … Örömmel látjuk, hogy a kormány sok mindent megtesz a családokért, sokféle segítséget próbál nyújtani a rászorulóknak, de nem lehet mindent a központi segítségtől várni. A Karitász szívesen segít abban, hogy szeptember első iskolai napjára, minden meglegyen a tanév elkezdéséhez.”– mondta el Spányi Antal megyés püspök az ünnepélyes átadón.

Az eddig beérkezett támogatásokból a karitászcsoportok és az egyházmegyei központok, vagyis a segélyszervezet önkéntesei folyamatosan állítják össze az iskolatáskákat, tanszercsomagokat és beiskolázási utalványokat. A helyi Karitász szervezetek önkéntesei országszerte több mint 800 településen látogatják meg a legrászorultabb családokat és tanszerek mellett élelmiszercsomaggal, ruhával is segítik őket, enyhítve ezzel az iskolakezdés terheit.

A Karitász segélyakciójával nem csupán az eszközök beszerzését segíti, de az önkéntesek személyes jelenlétével, a tanévközben való folyamatos kapcsolattartással egész tanév során biztonságot adnak a családoknak, és szükség szerint segítik őket a mindennapi terhek könnyítésében.

Mintegy 25 millió forintból 5000 iskolás gyermek támogatása tud megvalósulni. A támogatások, tanszerek átadása augusztus végén és szeptember elején, az iskolakezdés első napjaiban valósulnak meg. A Katolikus Karitász külhoni magyar településeken is támogatást nyújt a diákoknak: iskolatáskákat, tanszereket visz több kárpátaljai és vajdasági településre is. A szervezet iskolakezdési akciója 2019. szeptember 15-ig tart. Az ebben az időszakban érkező hívásokat, adományokat az iskolás gyermekek támogatására fordítják. A 1356-os adományvonal hívása mellett on-line adományozásra is van lehetőség a Karitász honlapján – www.karitasz.hu –n , de a Katolikus Karitász központi bankszámláján is várja az adományokat „iskolakezdés” megnevezéssel – Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008. Továbbá a Katolikus Karitász egyházmegyei központjai örömmel fogadnak jó állapotban lévő iskolatáskákat, és olyan tanszereket, taneszközöket, amelyek szükségesek a diákok számára.

 

 

 

Letöltés: iskolakezdes_ugroisk_karitasz.pdf (3.4 MB)

Berta Kata
Fényképeket készítette: karitász
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk