Kortárs Művészeti Gyűjtemény eseménye - beszámoló

2016. 09. 17. | | 2016. 09. 19.

 

 

Ökrös Csaba, az ismert zenész hegedűjéről felcsendülő erdélyi muzsikával kezdődött a Székesfehérvári Egyházmegye Kortárs Művészeti Gyűjteményének 6. rendezvénye. Ez alkalommal Kuti Dénes, az erdélyi Szovátán élő festőművész munkái álltak a középpontban. Köszöntőjében Spányi Antal megyés püspök kiemelte az egy szellemi haza jelentőségét, bárhol is alkosson a művész.

Ezután ismét Ökrös Csaba zenélt, akit Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas irodalomtörténész, művészeti kritikus követett. Kék - zöld Erdély című írásában Kuti Dénes művészetét elemezte. Majd ismét Ökrös Csaba következett, aki nem csak előadóművészként ismert, de zeneszerzőként is, például a székesfehérvári Vörösmarty Színházban.

Ezt követően Reha György, a gyűjtemény vezetője mutatta be a délutáni rendezvény szereplőit. Mivel Ökrös Csabához, Szakolczay Lajoshoz és Faragó Laurához sok személyes élmény köti, ezek alapján gondolta, hogy részvételükkel olyan színvonalas műsort tud összeállítani, amely Kuti Dénes képi világához illik.

Faragó Laura, az első Röpülj páva verseny győztese következett a Két testvér című csángó mesével.  E megrázó történetet – amit Bartók Béla jegyzett fel 1938-ban az Eucharisztikus Világkongresszus alkalmával – fantasztikus előadásban hallhatta a nagyszámú közönség. Mielőtt Kuti Dénes képeiben egy pohár bor kíséretében gyönyörködött volna a nagyérdemű, befejezésül Ökrös Csaba játszott erdélyi dallamokat.

Fényképeket készítette Simon Erika
Videó: Somogyi Tamás és BPK




Meghívó és plakát

Meghívó: 2016meghivo_kortars.pdf (961 kB)

Plakát:  2016plakat_kortars.pdf (3.9 MB)


Elhangzott szövegek

Spányi Antal köszöntője: 1609spanyi_koszonto.pdf (380 kB)

Szakolczay Lajos : Kék-zöld Erdély: 1609szakolcay.pdf (318 kB)

 

Visszhang

Magyar Idők 2016. október 11.: 1609magyaridok20161011.pdf (136 kB)

 


 

Összefoglaló oldal az eddigi kiállításokról: Kortárs Művészeti Gyűjtemény beszámolói 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

 

 


 

 



 


 

 


  




 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk