Kortárs Művészeti Gyűjtemény eseménye - beszámoló

2014. 09. 27. | | frissítve 2015. 01. 06.

 

 

Kárpáti Tamás festőművészről készült portréfilmmel kezdődött a Székesfehérvári Egyházmegye Kortárs Művészeti Gyűjteményének 4. alkalommal megrendezésre kerülő programja a Szent István Művelődési Ház Szent Korona termében.

Spányi Antal megyés püspök üdvözölte a vendégeket. A főpásztor örömének adott hangot, hogy az idei kiállítás Kárpáti Tamás Érdemes és Kiváló művész munkásságával és szellemiségével foglalkozik. Kiemelte azt a végtelen alázatot, ami a művész személyéből és munkáiból sugárzik. Az idén decemberben 65. születésnapját ünneplő Kárpáti Tamásnak minden jót kívánt, rá és családjára kérte a Teremtő áldását.

Ezt követően Szigethy Gábor színháztörténész, a művész barátja meleg hangú beszédében emlékezett vissza találkozásaikra. Örömmel jegyezte meg, hogy Kárpáti Tamás művészete az évek során nem „fejlődött”, hanem gazdagodott és mélyült.

Majd Hirting István Jászai Mari díjas és Érdemes művész, a Vörösmarty Színház tagja olvasta fel, Pilinszky János: A „teremtő képzelet” sorsa korunkban című írását.

Befejezésül Szabó Péter, Liszt-díjas csellista adta elő Johann Sebsatian Bach C-Dúr szólószvitjének három tételét (Preludium, Sarabande, Gigue).

A délután szenzációját – Kárpáti Tamás nevében – Reha György a gyűjtemény vezetője jelentette be. Szokásuk szerint a kiállító művésztől egy képet vásárolnak a tárlat befejezése után. Kárpáti Tamás azonban tudomást szerezve arról, hogy a székesfehérvári székesegyház tetőszerkezete olyan rossz állapotban van, hogy az óriási javítási költségek miatt az egyházmegye gyűjtést indított, a képet a gyűjteménynek ajándékozta, azért, hogy az egyházmegye minden erejét a javításokra fordíthassa.

A jelenlévők hosszan tartó tapsa után a vendégek megtekintették Kárpáti Tamás kiállítását.

Fényképeket készítette Simon Erika és Ugrits Tamás
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 


 

Meghívó és plakát

Meghívó:   1409karpati.pdf (98 kB)

Plakát:  1409karpati.pdf (297 kB)

Elhangzott szövegek

Spányi Antal köszöntője:  1409spanyi.pdf (44 kB)

Visszhang

Új Művészet 2014/10 Wehner Tibor : Messze, messze
1409ujmuveszet.pdf (1.9 MB)

Kortárs 2014/12 Kernács Gabriella : "A bárányok elérik a nagy tölgyfát"
1409kortars.pdf (4.5 MB)

Vigilia 2015/2 Szakolczay Lajos : Agnus Dei
szakolcay.jpg (466 kB)


 

Összefoglaló oldal az eddigi kiállításokról: Kortárs Művészeti Gyűjtemény beszámolói 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

 

 


 

 



 


 

 


  




 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk