Kórházi lelkigondozók alapképzése zárult le Székesfehérváron - beszámoló

2021. 09. 11. | | 2021. 09. 13.

 

 

 

Saját istenkapcsolatomat viszem a betegekhez - Kórházi lelkigondozók alapképzése zárult le Székesfehérváron

2021.09.11. - Nyolc hallgató végezte el a Klinikai Lelkigondozók Ökumenikus Egyesülete államilag elismert képzésének alapkurzusát, és vette át ünnepélyes keretek között az erről szóló igazolást Ugrits Tamás pasztorális helynöktől, Székesfehérváron. Debrecenyi Károly István szupervízor, a képzések szakmai vezetője elmondta: a növendékek ezentúl bekapcsolódhatnak a kórházi lelkigondozói szolgálatba és folytathatják tanulmányaikat a képzés következő ciklusában.

A képzésvezető köszöntőjében kitért arra, amikor 1992-ben megalakult a lelkigondozók egyesülete, nagyon hamar felismerték, hogy a kórházi betegek lelki ápolása és gondozása különös személyiségű, különös lelkületű és különös felkészültségű embereket kíván. A kórházi lelkigondozás egy sajátos helyzet, ezért sajátos érzékenységet igényel. Meg kell tanulnunk, hogyan teremtsünk kapcsolatot, hogyan folytassunk le egy beszélgetést, hogyan figyeljünk oda a lelki szálakra, amelyeket meg kell próbálni felfűzni és kibontani. Ezen alapgondolatok mentén folyik a képzés 1996 óta, és többezren voltak hallgatók és több százan tettek záróvizsgát a kurzusokon. Majd Debrecenyi Károly István személyes példáján is bemutatta miért is fontos a lelkigondozói oktatás, amikor kitűnőre vizsgázva a bibliai tudományokból, kezdő falusi lelkészként nem tudta, hogy egy lelkipásztori látogatásnak mi lehet része és mi nem. Akkor azt gondolta, van még mit tanulnia. A hallgatókhoz fordulva elmondta a cél, hogy megtanulják, hogyan tudnak a kórházban fekvő, krízishelyzetben levő betegeken segíteni.

Székesfehérváron a képzésen résztvevők támogatója és segítője, Ugrits Tamás pasztorális helynök, püspöki irodaigazgató adta át azt az okmányt, amely igazolja, hogy a hallgatók az egyesület alapképzését elvégezték és a következő képzési egység elkezdésére jogosultak. A helynök hálás szívvel megköszönte az egyesület oktatói munkáját majd hozzátette: mindenki láthatja, hogy ez egy nagyon komoly szolgálat, amelyhez szaktudás és megfelelő lelkület is kell. Tulajdonképpen az életünket kell átadnunk Jézus Krisztusnak, - mondta Tamás atya, mert ez emberek segítése, támogatása más alapokon nem fog működni. Majd megköszönte a hallgatók áldozatát a tanulásban és a szolgálatban. Végezetül megkérte a képzésen résztvevőket, egy-egy mondatban foglalják össze mit jelentett számukra a kurzus első része, mi van a szívükben ezzel kapcsolatban és mi az, amit megtanultak és tovább vinnének a következő képzési szakaszra. A jelenlevők mindannyian válaszoltak ekképpen: „Jézus szavai jutottak eszembe, „amikor beteg voltam meglátogattatok.” Ez az egyik forrás, ami miatt tudom, hogy mellettem fog állni az Úr és majd feljogosít az üdvösségre.” – „Nekem az imazsámoly jut eszembe, amit kivetítettünk a legutolsó dián, hogy ezt a szolgálatot csak úgy tudjuk végezni a betegekért, hogyha odafigyelünk az istenkapcsolatunkra és próbáljuk ezt a kapcsolatot elvinni a betegekhez.” - Nekem az istenközpontúság az, ami idehozható, amiben nincs semmi új, de ebben megerősödni nap mint nap, ez nekem egy folyamatos kihívás.”- „Én örömömet szeretném kifejezni, hogy Károly Istvánt, ilyen sokoldalú emberként megismerhettem a csoporttal együtt.” – „Én sok gyakorlati ismeretet szereztem és azt tanultam meg, hogy még mennyi mindent meg kell tanulnom a betegek mellett.” - „Én is ezt fogalmaztam meg. Persze, hogy jó istenkapcsolat kell hozzá, de a 60 óra az mutatta meg, most kell élesben kell tanulnunk és megszerezni azt a gyakorlatot, ami ehhez a hivatáshoz kell. Izgalmas!” – „Nekem az alázatos szolgálat jutott eszembe, hogy a betegeket és rajtuk keresztül az Istent szeretném szolgálni. Ez egy szép hivatás.” – „Nekem az lett fontos, Isten világossága jut be a kórházba, és milyen nagyszerű, hogy ezt a munkát végezhetjük!”

Az ünnepélyes átadó végén a kurzusvezető megköszönte az egyházmegyének, hogy a Váci egyházmegye után a Székesfehérvári is elindította a kórházi lelkigondozók képzését.

Berta Kata


Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk