Keresd a békét! képzőművészeti kiállítás megnyitója - beszámoló

2023. 09. 19. | | frissítve 2023. 09. 22.

 

 

A 17. Ars Sacra Fesztivál keretében megnyílt a Keresd a békét! kiállítás Székesfehérváron

2023.09.19. – A 17. Ars Sacra Fesztivál keretében nyílt meg a Keresd a békét! című képzőművészeti kiállítás a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában. Az idei Ars Sacra Fesztivál mottója alapján képzőművészeti pályázatot tett közzé Bárány Terézia, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Fejér megyei területi képviselője és a Magyar Képzőművészek a Világban Egyesület elnöke. Felhívására közel száz magyar képzőművész küldte el alkotását. A beérkezett művekből válogatott együttesből jött létre a Szent Korona Galériában nyílt tárlat.

A Szent István díszteremben Bárány Terézia, a tárlat kurátora elmondta, a kiállításra professzionális alkotók pályázhattak, de meghívtak Munkácsy-díjas művészeket is, hogy minél többféle megközelítésben tárják elénk a béke témájának kifejezését. „Érdekes, ahogy a művészek mindannyian máshogy fogták meg, értelmezték, közelítették meg a Keresd a békét! – Ars Sacra gondolatot. Azt kívánom a látogatóknak, álljanak meg egy-egy kép előtt, és engedjék hatni magukra az alkotásokat. Vannak naturálisan, egyértelműen megfogalmazott művek, és vannak absztrakt képek, amelyeknek több idő kell, hogy hassanak ránk, és találkozhassunk a fesztivál gondolatával, és az velünk maradjon” – invitálta a fehérváriakat a művész.

A művésznek módja van arra, hogy láthatóvá és foghatóvá tegye a benne lakozó békét. A béke megjelenítésével egy olyan utat mutat, tesz láthatóvá, amely elvezethet bennünket Istenhez, az Ő békéjéhez – hangsúlyozta Spányi Antal megyés püspök köszöntőjében. „Isten megtalálásának sokféle módja van. Megtalálhatjuk őt a csendes meditálásban, a szeretteinkben, a családunk által, az áldozatos nagylelkűségben vagy akár az egymást segítő emberi gesztusokban. Azt remélem, hogy az 17. Ars Sacra Fesztivál egy lépést tesz, hogy az emberek szívében, életében megszülessen az igazi béke” – fogalmazott a főpásztor.

A Keresd a békét! tárlatot Smohay András művészettörténész, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója nyitotta meg. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai művészet történetében, ha nem is számszerűen, de nagyjából ugyanannyi műalkotás szól a háborúról, mint a békéről. A háborúról, mint egy lehetséges politikai megoldásról a propaganda eszközeként is megjelenhetett a művészet. De megszólalt a maga eszközeivel a háború borzalmairól, és tudósítottak művészek a harcokról is. Ugyanakkor a béke témájában, még ha talán halkabban is, de fellelhető számos műalkotás. „A béke sokféle módon értelmezhető, az Ószövetségben az emberi egészség, a jólét szinonimája a Shalom. Az Újszövetségben Krisztus békéjét jelenti, ami összefügg Isten országával, ami már itt a földön, közöttünk megvalósulhat, de sokkal inkább egy belső békét jelent. A béke kifejezés, amit a hétköznapokban használunk, egyrészt a nyugodt életet jelenti, másrészt a háborútól mentes időszakot. Ha így vizsgáljuk a béke fogalmát, a számtalan jelentéstartalmat, és kifejtjük a műalkotásokon keresztül, akkor a béke kifejezésének gazdagságával szembesülhetünk” – kezdte gondolatait a múzeumigazgató, majd arról beszélt, a béke számos műalkotás témájául szolgált már a múltban, és rengeteg alkotó ábrázolta a lehető legkülönfélébb kompozíciókban. Bemutatott egy figyelemre méltó művet, a sienai Palazzo Pubblico emeleti dísztermének freskóját, a Jó és a rossz kormányzás és ezek hatásai a vidékre című Ambrogio Lorenzetti festette allegorikus alkotást. Ez a műalkotás a Háború és béke címet is kapta, mivel a jó és a rossz kormányzás eredményeit láttatja. A művészet tehát a saját eszközeivel tudja hangsúlyozni a béke fontosságát, amelyet, ha sokszor teszi és nagy erőkkel, a mi életünkre is hatással lesz – hangsúlyozta Smohay András.

A kiállítás díszvendége Pitti Katalin Liszt-díjas operaénekes volt. A tárlat 2023. szeptember 30-ig tekinthető meg a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában.

  

Berta Kata
Fényképeket készítette: Simon Erika
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk