KATTÁRS sajtótájékoztató - beszámoló

2018. 08. 30. | | 2018. 08. 31.

 

 

Az egyház kilép a templomból – fesztivál a Belvárosban
Katolikus Társadalmi Napok szeptember 7-9-én
 
2018.08.30.  - Székesfehérvár, 2018. augusztus 30. (csütörtök) – Szeptember 7-9. között rendezik meg a Katolikus Társadalmi Napokat. A fesztivál jellegű rendezvénysorozatban az előadások és pódiumbeszélgetések mellett számos koncert, tárlatvezetések, társasjáték, színielőadások, sport- és ökológiai programok is helyet kapnak. A KATTÁRS programjairól dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök mint fővédnökök kifejezték, hogy az egyház új csatornákon közvetített üzenete, küldetése, a mindennapokban a közösségért végzett munkája méltó programokon keresztül szólítja meg a városlakókat és az ide érkezőket a Belvárosban. A fesztivál világi védnöke Hirtling István színművész, főszervezője Ugrits Tamás pasztorális helynök.


Székesfehérvár is számtalan programmal csatlakozik a szeptember 7-9. között megrendezésre kerülő Katolikus Társadalmi Napokhoz. A KATTÁRS olyan fesztivál jellegű rendezvénysorozat, amelyben az előadások és pódiumbeszélgetések mellett kiemelt szerepet kapnak a kulturális műsorok, gyerek-, ifjúsági és családi programok, illetve a szabadtéri látványosságok. A zenei kínálatból például az ünnepi Verdi: Requiem-koncertet, valamint a Kaláka együttest is a Városház téren hallgathatjuk meg, az Egyházmegyei Múzeum udvarán pedig Acapella-párbajt rendeznek. Teret kapnak a fiatalok és a fogyatékkal élők is: nemcsak nekik, de róluk és velük szervezett programok során találkozhatunk velük. Ezenkívül tárlatvezetések, társasjáték, városnéző séta, színielőadások, sportkrónika és ökológiai workshop is színesítik a rendezvénysorozatot.

Spányi Antal megyés püspök, a KATTÁRS fővédnöke kifejezte, hogy az egyház ezzel a rendezvénnyel is arra törekszik, hogy üzenetét sikerüljön a társadalom széles rétegeinek átadni – olyan csatornákon is, amelyek a hagyományos, a megszentelt liturgikus tereken és a liturgikus formákon túlmutatnak. A város és az egyház együttműködésének régi hagyománya van Székesfehérváron, aminek példájául a megyés püspök az Európai Unióba való belépés kapcsán, a romtemplomnál bemutatott szentmisét idézte fel; a Szent István- és a Szent Imre-emlékév olyan események voltak, amelyek maradandó értékeket hoztak létre a szakemberek részéről és nyomot hagytak az emberekben.

A KATTÁRS – mondta – minden egyházmegyében ugyanazt a tartalmat képviseli a katolikus egyház tanításának tekintetében: „Arra vállalkoztunk, hogy megpróbáljuk bemutatni az egyház küldetését, üzenetét – ahogy mi azt a Székesfehérvári Egyházmegyében meg tudjuk élni. Természetesen az egyház küldetéséhez hozzátartozik a liturgia: ott lesz a rendezvények első napján nyitórendezvényként a szentmise, és ott lesz a végén mint záróesemény Erdő Péter bíboros úrnak a szentmiséje, amit majd vasárnap, remélhetőleg jó időben a főtéren fog bemutatni. De megpróbáljuk megismertetni a nevelési-oktatási munkánkat, bemutatjuk a Karitász tevékenységünket, a szociális munkánkat, és megpróbálunk a kulturális küldetésünk teljesítéséről is mind szélesebb körben képet adni, és azokat a területeket is bemutatni, ahol civil kapcsolatot keresünk a világgal.” A főpásztor az együttműködésért köszönetét fejezte ki a városnak és a világi védnökségnek. Végül mindenkit meginvitált az eseményekre, és bizodalmát fejezte ki, hogy az átadott üzenet örömhír lesz az emberek számára.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester, a KATTÁRS fővédnöke az együttműködésről, Szent István városában a katolikus társadalmi megmozdulásról így fogalmazott: „Ez a város ezen hagyományok, ezen értékek, értékrendszer, üzenetek, szimbólumok nélkül nem létezhetne – most már több mint ezer éve.  Ez a város Prohászka Ottokár püspök városa is: a városnak kötelezettsége és felelőssége, hogy egy ilyen rendezvényhez minden segítséget megadjon az egyházmegyének.” Kifejezte, hogy a gyönyörű és egységes Belváros kiválóan alkalmas arra, hogy az izgalmas és értékes, fontos üzenettel bíró programoknak helyet adjon, és bemutatkozhasson az egyháznak, az egyház munkatársainak a szociális, az oktatási, a város közösségéért végzett munkája.

Hirtling István színművész, a KATTÁRS védnöke a magyarországi fesztiválokról azt fogalmazta meg, hogy azok az egyén boldogulását és szórakozását szolgálják – a KATTÁRS egymás felé fordítja az embereket: segítő, óvó kezet nyújt, és oktat is egyben. Személyes indíttatásai közül a Shvoy Lajos püspök melletti ministrálásáról, családi hátteréről és neveltetéséről szólt. Azt mondta, fontos, hogy az egyház kilép a templomból, és egy utcai forgatagot, egy utcai ünnepet, demonstrációt tart, felmutatva a legfontosabb emberi értékeket, ami a kapcsolatokról és a személyességről szól.

A KATTÁRS főszervezője, Ugrits Tamás pasztorális helynök a majdnem 100 rendezvény kapcsán azt emelte ki, hogy küldetésül a keresztény értékrend megmutatását, bemutatását vállalták fel a rendezvénnyel. Azt szeretnék megmutatni az embereknek, mi közük van a családoknak az egyházhoz, az egyház működése hogyan érinti az ő életüket, hogyan támogatja őket és hogyan van jelen az életükben. A jelmondat – Van célunk! Van jövőnk! – kifejezi, hogy hisznek a keresztény Európának és Magyarországnak a jövőjében, ami nemcsak liturgikus eseményeket, hanem az egész kultúrát jelenti. A programok azt fogják bemutatni, amit az egyházmegye az év 365 napján végez, és arról beszélnek, ami a szívükben van, fogalmazta meg.

A KATTÁRS részletes programja elérhető az alábbi linken:
www.okkfehervar.hu/index.php?pg=media132445_hu

Forrás: szekesfehervar.hu
Szöveg: Fraller Ildikó

Fotó: Simon Erika
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk