Kaszap István halálának 78. évfordulója - beszámoló

2013. 12. 17. | | frissítve 2013. 12. 20.

 

 



Keresztény hagyományunk az egyházi év kezdetén arra szólít, hogy hitéletünket is megújítsuk. Isten minden hívő embert hitvallóvá akar formálni, hogy olyan tanítványai legyünk Jézus Krisztusnak, aki elkötelezte magát visszavonhatatlanul, átgondoltan, egy egész életre. Ilyen volt Kaszap István hitvalló kispap, akinek halála évfordulójára emlékeztek a székesfehérvári Prohászka emléktemplomban.

Tóth Tamás esperes plébános köszöntötte a zarándokokat, különösen azokat, akik az egyházmegye határain túlról, Budapestről érkeztek. Személyes tanúságot tett arról, hogyan szólította meg Kaszap István élete abban a kórházban, amelyben a hitvalló kispap utolsó napjait élte. „Kaszap István ma is példa arra, hogy ameddig nem kapjuk meg életünk első halálos sebét, addig nem tudunk igazán élni. Amikor megjelenik ez a seb, onnantól kezdve érdemes átértékelni a mindennapi életünket. Kaszap István akkor kezdett szent lenni, amikor ezt megkapta. Mi se keseredjünk el, hanem kezdjünk el élni Istennel.„

Spányi Antal megyés püspök az egyházmegye papságával tartott ünnepi szentmisében Kaszap Istvánról, mint a szenvedést is elfogadó, igaz ember példájáról beszélt. „Halálának évfordulója mindig adventre, az Úr érkezésének idejére esik. Idézzük fel magunkban az Úr egykori eljövetelét, és készüljünk mostani érkezésére. Jézus idejében sem kivételes emberek várták a Messiást, a hétköznapokban ők sem voltak különleges emberek, - mint ahogy mi sem - de kitartó hittel várták az Isten küldöttét, várták a Szabadítót” – mondta a főpásztor.

Kaszap István Megváltója mellett maradt minden körülmények között, sőt eközben úgy megváltozott, hogy életével és szavaival egyaránt meg tudta mutatni Jézushoz, a Szabadítóhoz vezető utat.  „Az Ő példája segítsen, hogy olyan hitvalló hívőkké formálhasson minket az Isten, akik mindenki számára érthetően és nagy szeretettel tudjuk elmondani, mit jelent nekünk a Jézussal való élet”- fejezte be beszédét a főpásztor.

A szentmise végén Kaszap Istvánnak a templom oldalánál elhelyezett sírjához vonultak a hívek, hogy a megyés püspök vezetésével imádkozzanak a hitvalló kispap boldoggáavatásáért.

BPK
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

Videó: Somogyi Tamás és BPK


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk