Kaszap István emlékmise - beszámoló

2009. 03. 25. |

 

Kaszap István születésének 93. évfordulóján a Prohászka templomban  koncelebrált szentmisét mutatott be Spányi Antal megyés püspök. A szentmisén részt vettek a Prohászka Imaszövetség tagjai, az egyházmegye sok papja, hívek, cserkészek, valamint érkeztek az egyházmegyén kívülről is.

 

közös ima a sír előtt

 

Spányi Antal meleg hangon üdvözölte a szentmisére érkezetteket és elmondta, hogy milyen öröm közösségben ünnepelni. Minden szentmisének örömnek kellene lennie, hálaadásnak, ahol Istent dicsérjük, mert Ő jó.

A megyés püspök bevezető szavai után emlékeztetett arra, hogy Szent Pál évében járunk, ismerjük levelének sorait: „Örüljetek az Úrban szüntelenül! Újra csak azt mondom, örüljetek.” Az örömöt nem lehet visszatartani, az „örömötöket ismerje meg mindenki, örömötöket osszátok meg”. Ha a keresztény ember lógó orral jár, akkor a világ hozzáállásával azonosul. Igaz, hogy sokszor van oka a szomorúságunknak is, de ha szűkös önmagunkon túltekintünk, akkor meglátjuk, hogy van oka az örömünknek is.

A főpásztor beszélt arról, hogy az előző nap több százan – gyerekek, fiatalok és felnőttek – hallgatták a városunkba is ellátogató fölszabadított rabszolga, Simon Deng szavait. Már gyermekként is megjárta az élet poklait, mégsem panaszkodni jött, hanem tanúságot tett: „a remény megőrizte a szívemet épnek, volt erőm a kereszténységből, hogy megbocsássak azoknak, akik nem, hogy emberszámba, de még állatszámba se vettek; de örvendek, és tanúságot teszek arról, amit Isten általam és velem tett”. Spányi Antal elmondta, hogy különösen örült ennek a tanúságtételnek, mert világosan látszik belőle, hogy ha nem pusztán a bajainkkal törődünk, hanem azokon túl is tudunk tekinteni, akkor meglátjuk Isten csodálatos ragyogását a világban és a magunk életében; akkor rátalálunk a boldogságra.

A keresztény ember alapállásának kell lennie a hálaadásnak és a köszönetnek. Életünket akkor tudjuk így élni, akkor tudunk hálát adni és megköszönni, ha észrevesszük, ha fölfedezzük mindenben – örömben és megpróbáltatásokban, a hétköznapok szépségeiben és nehézségeiben – Isten ajándékát. Isten hű az ígéreteihez és meghozza a szabadulást, nem feledkezik meg rólunk, személy szerint számon tart mindegyikünket és végtelenszer adja az új élet reményét, lehetőségét – bíztatta az egybegyűlteket a megyés püspök.

„Mert jó az Isten.” Kaszap István az Ő különleges ajándéka számunkra. Az egyházmegye misekönyörgéseiben fohászkodunk boldoggáavatásáért, mert benne kiváló példaképet kap a magyar ifjúság. Nagyon sok ember fordult már Istenhez Kaszap István közbenjárásával, aki a halál torkában is mások vigasztalásával törődött és a reményre tekintett.

 

Homília meghallgatása: 

 

A szentmise után Kaszap István sírjához vonultak, és közösen imádkoztak mielőbbi boldoggáavatásáért.

A Magyar Kurír tudósítása szerint Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök a Vatikáni Rádió mikrofonja előtt beszámolt Kaszap István boldoggáavatási eljárásának állásáról. A boldoggáavatás adminisztratív hiba miatt késlekedett, jelenleg már csak arra kell várni, hogy azt az orvosok által már elismert csodát, amely Kanadában történt, a teológusok, bíborosok is elfogadják csodának. A püspök elmondta, hogy Kaszap István sírját hónapról hónapra százak keresik fel, reményét fejezte ki, hogy „amikor megtörténik a boldoggáavatás, a magyar ifjúság Kaszap Istvánban kiváló eszményképet, nagyszerű példaképet fog kapni".

 

- Marian -
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 


 

Kereszt-kiállítás a Prohászka templomban

A Kaszap István emlékmisében Spányi Antal megyés püspök áldásával megnyílt a Prohászka egyházközség által szervezett Kereszt-kiállítás, mely megtekinthető 2009. április 19-ig.

A kiállítás a Prohászka templomban, a Szent Kereszt oltárnál található és hétköznaponként minden szentmise előtt és után, szombatonként reggel 8-tól este 6 óráig, valamint vasárnap reggel fél 8-tól 11-ig látogatható.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Bódai József
plébános

 

Képtár

 

 


 

 



 


 

 


 

 


 

 




 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk