Kaszap István emlékmise - beszámoló

2012. 03. 25. | | 2012. 03. 26.

 

Kaszap István születése és halála évfordulóján tartott püspöki szentmisékre a mai napig sokan érkeznek Székesfehérvárra az országból és a határon túlról is. Tiszteletét őrzik mindazok, akiknek családjukban közbenjárását kérve gyógyulásokat, csodálatos megmeneküléseket, különleges kegyelmeket tapasztaltak. Sírja körül a közelmúltban elhelyezett hálaadó táblák jelzik, a mai napig fordulnak hozzá imáikkal nemcsak az idősek, de a fiatalok is.

 

miséző papság

 
Élete nemcsak a hívőknek ad erőt, tavaly Székesfehérvár a posztumusz díszpolgára címet adományozta neki, mert a város követendő példát akar állítani a fiatalok elé.

Spányi Antal püspök Takács Nándor nyugalmazott püspökkel és az egyházmegye papságával tartott szentmisében emlékezett meg Isten szolgája, tiszteletreméltó Kaszap István születésének 96. évfordulójáról. Nagyszüleink születési és halálévfordulói már kikopnak emlékezetünkből. Mit tudott Kaszap István, hogy mindösszesen 18 életévével mélyen bevésődött emlékezete az utókor szívébe? – tette fel a kérdést beszédében a megyéspüspök, majd kifejtette: olyan volt, mint minden fiatal; remélt, szeretett és készült a felnőtt életre. Bár a lelki élet fontosabb volt számára, kiválóan sportolt, hogy testben is erős legyen. Életében valódi értéket azonban az istenhit, Krisztus követése jelentett. Akkor is, amikor meg kellett küzdenie önmagával, súlyos betegségével. A kikerülhetetlennek tűnő erő testét összeroppantotta, de lelkét sohasem. Így lett példakép mindannyiunk számára és közbenjáró Isten előtt.

 

Homília meghallgatása:



A megemlékezés végén az egyházmegye híveivel együtt imádkoztak a fehérvári cserkészcsapatok, a Prohászka Imaszövetség tagjai, a budapesti Kaszap István alapítvány zarándokai, valamint a Törökbálint-Biatorbágy térségéből érkező fiatalok csoportjai a szentéletű ifjú közbenjárásáért és mielőbbi boldoggáavatásáért.

 

BPK
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk