Kaszap István emlékév - Nemeshegyi Péter SJ előadása Székesfehérváron - beszámoló

2015. 05. 12. | | 2015. 05. 18.



2015. május 12. - A Kaszap István emlékévben előadássorozatot indított a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház. A második alkalmon Nemeshegyi Péter SJ jezsuita szerzetes tanár tartott előadást, Kaszap istenképe és kereszt-teológiája címmel.

Kaszap István születésének 100., halálának 80. évfordulója alkalmából jubileumi programsorozatot rendez közösen a magyarországi jezsuita rend, a Székesfehérvári Egyházmegye, a Magyar Cserkészszövetséggel és a ciszterci szerzetesrenddel.

 A jubileumi év mottója: „Van célom”.- jelmondat lett, mert Kaszap István rövid életében olyan céltudatosságról és elkötelezettségről tett tanúságot, ami példa sok útkereső fiatal számára. Az emlékévben előadássorozatot indított a székesfehérvári egyházmegye fenntartásában működő Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, hogy Kaszap István életének példája ismét közelebb kerüljön a hívekhez. A sorozat második alkalmán Nemeshegyi Péter SJ jezsuita szerzetes tanár tartott előadást, Kaszap istenképe és kereszt-teológiája címmel.

Kaszap István sokat elmélkedett Jézus szenvedéseiről, s a bűnösökért engesztelő áldozatul ajánlotta fel magát. Fiatalon komoly betegség tört ki rajta, melyet hősiesen viselt. A legsúlyosabb fájdalmak közt is tudott naponta Te-Deumot mondani; és találta meg rövid élete értelmét és célját: „Szeretettel, szenvedéssel szolgálni a szeretet Székhelyét, Jézus Szentséges Szívét.”

A Kaszap István emlékév 3. előadása 2015. szeptember 15.- én lesz a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.  Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes ad elő lelkipásztori lehetőségekről Kaszap István kultuszának ápolásában – Testvéreink, a szentek. – címmel.

BPK
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 


 

 


 

Az előadássorozat előadásai:

 

Kapcsolódó videóanyag

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk