Karitász iskolatámogatási segély a kőszárhegyi diákoknak - beszámoló

2021. 08. 23. | | 2021. 08. 24.

 

 

Az új taneszközök emlékeztessenek arra, hogy van, aki segít – Spányi Antal püspök, karitász-elnök adta át a Karitász iskolatámogatási segélyét a kőszárhegyi diákoknak

2021.08.23. – Kőszárhegyen, a Szabó István Művelődési Házban került megrendezésre a Katolikus Karitász iskolakezdési támogatásának 41 család részére történő ünnepélyes átadása. A „LEGYEN ÖRÖM AZ ISKOLAKEZDÉS!” – mottóval a Katolikus Karitász idén már tizenegyedik alkalommal indítja el Magyarország legnagyobb iskolakezdési segélyprogramját. A kőszárhegyi iskolásoknak Spányi Antal püspök, a karitászelnök adta át a 10 ezer forintos iskolatámogatási utalványokat és az ajándékokat. A segélyszervezet munkájának elismeréseként az eseményen részt vett Dr. Törő Gábor országgyűlési képviselő és Borján Péter polgármester is. Az iskolatámogatási adományok átadóján Fogas Zsófia szavalta el Aranyosi Ervin: Add tovább című versét.

A kőszárhegyi karitászcsoport vezetője, Borjánné Nyúl Katalin köszöntötte a jelenlevőket, és a jelen levő Nagy Lajosné Krisztina egyházmegyei karitászvezetőhöz fordulva elmondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy az Egyházmegyei Karitásszal való együttműködésünk részeként idén nálunk kerülhetett megrendezésre a „Legyen öröm az iskolakezdés!” program, amelynek eredményeként 41 kőszárhegyi iskolás gyermek számára lesz könnyebb és örömtelibb az iskolakezdés.” A vezetőnő majd visszatekintett a kőszárhegyi önkéntescsoport alapítására és 15 éves munkájára. Elmondta, csoportjuk hogyan kapcsolódott be a karitász pályázati programjaiba, melynek eredményeképpen több családnak is segíthettek a Szép Otthon Program, vagy a Kandalló Program keretén belül. Mindezt az adományosztások, a gyermek- és ifjúsági programok és az idősek látogatása mellett tették. Felhívta a fiatalok figyelmét, hogy ők is bekapcsolódhatnak több szolgálati területbe: szívesen fogadnak segítőket a nyári gyermekprogramokon, örülnek a fiatal segítő kezeknek a rendezvényeken, de iskolai közösségi szolgálat lehet a kisebb gyerekek tanulásában való segítségnyújtás, vagy akár időseknek, betegeknek való bevásárlás, egyéb segítség. Aki informatikában ügyes, vagy szívesen tudósítana eseményekről, az is találhat magának hasznos elfoglaltságot náluk. „A mai esemény apropója az iskolakezdés. Az, hogy ez mindenki számára örömteli legyen, nagyon fontos számunkra. Ennek fontosságát mutatja az is, hogy Püspök úr személyesen jött el hozzánk átadni a Katolikus Karitász ajándékait. Azt szeretném kérni mindenkitől, hogy a tárgyi és anyagi támogatás mellett érezze azt a szándékot, azt a jóságot, aminek ezeket köszönhetjük. Engedjék, hogy lelküket megérinthesse az önzetlenség érzése! Olyannyira fontos dolog ez, hogy Püspök úr személyesen igyekszik ezt az érzést átadni. Legyen öröm az iskolakezdés!” – fejezte be az ismert karitászos jókívánsággal gondolatait a karitászvezető.

Borján Péter, Kőszárhegy Község polgármestere az önkormányzat és a település lakosainak nevében is megköszönte az áldozatos, kitartó munkát, amivel a kőszárhegyi karitászcsoport tagjai segítik a családokat. Megköszönte az egyházmegyei karitász dolgozóinak és önkénteseinek munkáját, amivel segítik a családokat és a helyiek tevékenységét. Beszédében kiemelte, hogy az elmúlt, közel két évtizedben önkormányzatuk munkáját az az alapelv határozta meg, hogy a sokszínű önkéntes aktivitás a helyi közösségi értékteremtés alapja. „Büszkék vagyunk a nagy létszámú nyugdíjas klubra, az ország egyik legjobb motoros pályájára, a környék egyik legjobb sportpályájára, a sok polgárőr szolgálatra, az önálló civil rendezvények szervezésére, a tanösvényre, helytörténeti kutatásokra, a rengeteg karitatív munkára… Mi ebben az önkormányzat feladata? Elsősorban az, hogy mindezt egy nagy rendszerbe, egymást kiegészítő és erősítő folyamatokká formálja. Mi együtt munkálkodunk a civil szervezetekkel a közös célokért.” A polgármester végül a leginkább embert próbáló feladatként említette az egyéni gondoskodást, amely kezdetektől jelen volt a karitász életében, és külön példaértékűnek nevezte azt, amit a karitászcsoport tett a járvány idején.

Dr. Törő Gábor országgyűlési képviselő elismeréssel beszélt arról, hogy a kormányzati családtámogatási intézkedések és a karitász tevékenysége szoros egységben gondolkodva, cselekvően segíti a családok jövőjét.

Spányi Antal püspök, karitászelnök az utalványok átadása előtt személyes hangon szólt a gyerekekhez, és arra kérte őket, nézzék meg a Néri Szent Fülöpről szóló, Legyetek jók, ha tudtok című filmet. „Ez a film arra serkent bennünket, tegyünk annyi jót, amit tudunk. és tegyünk olyan jót, amit csak mi tudunk megtenni. Nagyon jó volt hallani, hogy kormányzati részről mennyi támogatást kapnak a családok. De vannak dolgok, amelyek olyan szükségek, amelyek az utcában lakóknál, a szomszédban vannak, az iskolában egymás között beszélgetve tudunk meg. A karitász azért tud ilyen hatékonyan tenni másokért, mert a karitászmunkatársak, önkéntesek, – több tízezrével az országban – ott élnek az emberek között, és látják, mire van szükségük, miben kell segíteni – hangsúlyozta a püspök, majd arról beszélt, amikor eljön a szeptember, akár bevallja valaki, akár nem, öröm újra együtt lenni az iskolában. „Bár van, aki szomorúnak tartja a nyár elmúltát, de csillog a szeme, hogy találkozik az iskolatársakkal. Az új ismeretek szerzése, az új tanfelszerelés, az új könyv igenis öröm. Ehhez szeretne hozzájárulni a karitász, és én azt szeretném, hogy amikor megkapjátok az ajándékokat, az új taneszközöket, akkor gondoljatok arra, hogy van, aki segít, aki konkrétan megmutatja a szeretetet nektek, mert Krisztus szeretetét akarja továbbadni mindenkinek. Így próbáljatok örömmel menni az iskolába, próbáljatok jól teljesíteni, hogy magatoknak és másoknak örömet szerezzetek, és legyetek Ti is majd olyan emberek, akik akarnak és tudnak másokon segíteni.”

Az összefogáshoz gyorsan és egyszerűen csatlakozni lehet az 1356-os adományvonal hívásával (egy hívás 500,- forint támogatást jelent) vagy on-line adományozással a Karitász honlapján – www.karitasz.hu – keresztül. A Katolikus Karitász központi bankszámláján is várja az adományokat „iskolakezdés” megnevezéssel – Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk