II. Cordis Fesztivál Bicskén - beszámoló

2023. 05. 06. | | 2023. 05. 15.

 

 

 

„Szívem ujjong az Úrban”
1Sám 2,1

„Mama, olyan jó ez a fesztivál, jöjjünk el legközelebb is!” – kaphat-e egy rendezvény ennél kedvesebb bókot?

2023.05.06. - Már második alkalommal rendeztük meg Bicskén a keresztény könnyűzenei fesztiválunkat, a Cordis Fesztivált, melynek fővédnöke az Isteni Ige Társaságának nemrég megválasztott tartományfőnöke, Magung Fransis SVD atya volt.

A napot a bicskei Szent László Általános iskola tanulói nyitották meg, majd Lendvai Zoltán atya gördeszkás tanúságtétele következett. Az atya a tanítást gördeszkás trükkökkel, mutatványokkal szakította meg, ezalatt az alcsútdobozi Mustármag Közösség dicsőítette az Urat.

Az idei fesztivált ökumenikus jelleggel rendeztük meg. Délelőtt dicsőítő dalokkal érkezett hozzánk a Bicskei Baptista Gyülekezet, a Bicskei Református Gyülekezet énekkara és a Tabajdi Mészöly Gedeon Református Általános Iskola tanulói. Az első rész imával zárult, amelyben a testvérek kézen fogva, „béke-szigeteket” alkotva imádkoztak a békéért.

A délutáni programot az imperfectum Együttes nyitotta meg. Koncertjük alatt a csendes, elmélyülő imádságos daloktól haladtunk az ujjongó, lelkes dicsőítés felé. Örömünk és az Úrba vetett bizalmunk nem csak éneklésben, hanem a szervezők által spontán kezdeményezett táncban is kifejeződött.

A délután közepén felhők gyülekeztek, a meleg és a napsütés csendesedett. Mi is elcsendesedtünk. Lourdu atya (Chavvakula Lourduraju SVD) vezetésével szentségimádás következett, melynek zenei szolgálatát az Adoratio Együttes látta el. A pár perccel korábban még nyüzsgő tér áhítattal telt, békés szigete lett a világnak.

A szentségimádás után éles váltás következett, mind a programban, mind az időjárásban. A Borka Band koncertje még zuhogó esőben kezdődött, de szűk félóra elteltével elvonult a zápor. Amikor dicsőítő dalokra gondolunk, nem feltétlenül jut eszünkbe, hogy a rock műfaj erre alkalmas lehet. Borka Zsolt és barátai koncertjük során bebizonyították, hogy igenis lehetséges Jézusról és Istenről a rock nyelvén szólni.

A délutáni koncertet Nagy Zsolt, az Új Jeruzsálem Közösség vezetőjének tanúságtétele követte, amely az ő személyes megtéréséről szólt.

A fesztiválért bemutatott hálaadó szentmisét Burbela Gergely plébános atya mutatta be. A szentbeszédben Madassery Benvin Sebastian SVD atya tanított minket.

Az AcCordis Együttes ebben az évben ünnepli fennállásának ötödik évfordulóját. Ez alkalomból a zenekar jubileumi hálaadó koncertet adott, amelyben közreműködött az együttes korábbi és új tagjai mellett a gyermelyi Paradiso Kórus, Bardóczi Gyula előadóművész, illetve Szilas Imre, az első magyar beat-mise zeneszerzője. A jól ismert dicsőítő dalok mellett először hangzott fel az együttes első saját dala, a Tiéd a hála.

A fenti szívmelengető mondat egy hároméves kisfiútól hangzott el, édesanyja tolmácsolásában. Szívünk valóban ujjongott az Úrban, és abban a reményben zártuk a napot, hogy Isten kegyelméből jövőre is találkozunk a harmadik Cordis Fesztiválon.


Weisenburger Lívia
Cordis Fesztivál főszervezője
Képek: bicskei plébánia valamint a cordisfesztival.hu oldal

 


 

A fesztivál honlapja: cordisfesztival.hu

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk