Hamvazkodással kezdődött a nagyböjt a Szent Imre iskolásoknak és óvodásoknak - beszámoló

2017. 03. 01. | | 2017. 03. 01.

 

 

Nagyböjt örömhíre, hogy Isten szeret - Hamvazkodással kezdődött a nagyböjt a Szent Imre iskolásoknak és óvodásoknak

2016.02.10.- A nagyböjt szent és szép időszakát a székesfehérvári Szent Imre Általános Iskola és Óvoda is a hagyományos hamvazás szertartásával kezdte. Ugrits Tamás püspöki biztos a gyerekeknek tartott ünnepi szentmisében arról beszélt, a nagyböjt örömhíre, hogy Isten szeret bennünket.

Szentbeszédében Tamás atya hangsúlyozta: a következő szent időszakban az Egyház azt üzeni, hogy Isten szeret, de nekünk is szeretni kell. Az örömhír folytatódik, mert mi is szerethetjük Isten és embertársainkat. Átérezzük azonban annak a fájdalmat, hogy mennyivel jobban kellene szeretnünk másokat, hányszor tévedünk és legtöbbször akaratlanul megbántjuk a környezetünkben élőket. Nagyböjtben mindannyiunk feladata, hogy egyre jobban megértsük és befogadjuk, az isteni szeretetet, azt, aki annyira szeretett, hogy Fiát adta értünk. Legyen nagyböjti elhatározásunk, hogy jobban szeretünk.

A beszéd után következett a hamuszentelés és a hamvazkodás, amely az őskeresztény szokásból merítve, az elmúlásra és megtisztulásra hívja fel figyelmet. „Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!”

A Szent Imre iskola pedagógusai fontosnak tartják, hogy a katolikus egyház liturgikus évét kísérve, a most kezdődő nagyböjti időszakra is felhívják a diákok a figyelmét. Ugrits Tamás püspöki biztos az iskola tanulóinak az egyház sajátos nagyböjti gyakorlatairól is beszélt, hogy mindannyian méltóképpen felkészülhessenek Jézus Krisztus feltámadásának, a Húsvétnak megünneplésére.

Berta Kata
Képek Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk