Emléktábla a hősi halottak emlékére a Püspökségen - beszámoló

2019. 05. 28. | | 2019. 05. 28.

 

 

 

Emléktáblát helyeztek el az I. világháborús hősi halottak emlékére a Székesfehérvári Püspökségen

2019. május 28. – A Székesfehérvári Püspökség kertjében egy díszkörtefát ültettek az elmúlt esztendőben, amivel az „Ültessünk fát az I. világháború emlékére a Kárpát-medencében!” címmel indított akcióhoz csatlakozott a Székesfehérvári Egyházmegye, a Krajczáros Alapítvány, a Bársony István Alapítvány, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör felhívására. Idén az I. világháború hősi halottainak tiszteletére emléktáblát állítottak a fa mellé, amelyet a Nagy Háború centenáriuma alkalmából, a hősök és áldozatok emlékére helyeztek el.

„Az ember felelős az életéért, felelősek vagyunk azért, amit engedünk, hogy megtörténjen velünk. Emlékeznünk kell, hogy meg tudjuk óvni az utánunk következők életét azoktól a borzalmaktól, amelyeken mi átestünk, és a békére tudjuk hangolni a szívünket, a lelkünket” – hangzott el Spányi Antal püspök beszédében az I. világháborús emléktábla elhelyezésének ünnepségén. „Ezért, amikor időről időre megemlékezéseket tartunk és emlékezünk a háborúk szörnyűségeire, az áldozatok előtt meghajtjuk fejünket, elhelyezzük az emlékezés virágait, és az ég felé küldjük értük az imádság fohászait, akkor nemcsak egy ünnepi pillanatot élünk át, hanem megpróbáljuk a múltat úgy őrizni, hogy abból tanuljunk, és felelősen éljük meg a jelent. Fontos, hogy tudjunk békességes, igaz emberhez méltó, szép életet biztosítani az utánunk következőknek.”

A megemlékezés ötletét adó Krajczáros Alapítvány kuratóriumának elnöke, Németh István az ünnepségen arra hívta fel a figyelmet: a tavaly elültetett fák és a különféle emlékjelek az elkövetkezendő száz évben is emlékeztetnek majd a Nagy Háború csataterein maradt elődeinkre. „Az I. világháború centenáriumára nagyon sok, mintegy ezer emlékfát ültettünk a Krajczáros Alapítvány szervezésében partnereinkkel. Ennek jegyében helyeztük most el a Püspökség udvarán az emléktáblát. Megvalósítva a mai és a későbbi megemlékezések mottóját: „Emlékük nem halványulhat el”.  Tavaly véget ért formálisan az első világháború centenáriumi éve, de úgy gondolom, hogy nagyon sok tennivalónk van még az emlékezés terén. A civil szervezeteknek fontos feladata, hogy felhívják a figyelmet az utódok kötelességeire.”

Dr. Csiák Gyula, a Bársony István Alapítvány Kuratóriumának elnöke elmondta, az emlékezés szimbólumaival, az emlékfákkal, a pipacsokkal nemcsak a hősök üzennek, hanem a háború következményeit viselő, „félbetört” életek is. „A faültetés eredete, hogy a katonasírok köré legtöbbször fákat is ültetettek, a pipacs pedig 100 éve az emlékezés virága, a hagyomány szerint az ún. vérvirág, amely a csatatereken a leghamarabb szökken szárba újra.”

A hősök előtt tisztelgő ünnepségen Kneifel Nóra, a 2019-es versünnep győztese szavalta el Juhász Gyula: Az Ismeretlen katona című versét. Sipos Mária, az Ősfehérvár Alkotó Közösség elnöke „Ember vigyázz” címmel, saját költeményével ajándékozta meg a jelenlevőket.

Az I. világháborús hősök emlékét megörökítő táblát Spányi Antal megyés püspök áldotta meg. A főpásztor azért imádkozott, hogy akikről ez az emlékjel szól,  akik már nem érhették meg a békét, az örök béke országában élhessenek tovább.  Az ünnepség végén a jelenlevők elhelyezték az emlékezés virágait, Tulipán Zsombor, a Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Alapfokú Művészeti Iskola diákja előadásában elhangzott Magyarszováti, Lassú cigánytánc dallamaira.

Berta Kata
Fényképeket készítette Varga Mátyás

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk