Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Felsőváros) - beszámoló

2017. 06. 01. | | 2017. 06. 02.

 

 

Felelősek vagyunk a kereszténységért, a keresztényekért. - Elsőcsürtörtöki közös imádság Székesfehérváron

2017.06.01. - Június elején a székesfehérvári felsővárosi templomban gyűltek össze a hívek, hogy kifejezzék a közös imádságba vetett hitüket, a hagyományos elsőcsütörtöki imaalkalmon. A város papságával tartott szentmise és imádság elején az egybegyűltek nevében Nyárai-Horváth István plébános köszöntötte Spányi Antal megyés püspököt.

A főpásztor beszédében az egyház szent idejéről, a Pünkösdre való készületről beszélt. „Az apostolokkal együtt imádkozunk, hogy a Lélek szálljon ránk és újítson meg, formáljon új emberré bennünket. Szítsa fel az első szeretet tüzét, és olyan emberré formáljon minket, amilyennek a Mennyei Atya elképzelt bennünket! - hangsúlyozta a püspök, majd arról beszélt, meg kell vizsgálnunk magunkat kik vagyunk és hol tartunk az életszentségre vezető úton. Ne a saját akaratunkat keressük, ne a saját modelljeink, elképzeléseink szerint éljük meg a hétköznapokat. A Lélek által fel kell ismernünk gyengeségeink ellenére is életünk szépséget, amelyet Isten álmodott rólunk.

A megyés püspök arról is beszélt, a Szentlélek nélkül az apostolok is tévelyegtek, Péter kételkedetett az asszonyok szavában, Jézus feltámadásában. Szomorúsága miatt nem tudott hinni. Amikor a Szentlélek betöltötte őt és tanítványait, egy új fényben láttak mindent, „új szemet” kaptak, amelyben felismerték Isten jelenlétét, felcserélték saját elképzeléseiket Isten akaratával. „Isten nem vonja vissza az első szeretetet, amelyben igent mondott ránk, az életünkre. Szeretetével ma is igent mond, bármilyen ”vargabetűt” is tettünk a múltban. Tudja, hogy az embernek nem könnyű megváltozni, szükségünk van az erőre. A Szentlélek egy új kezdetet ad, amely meghív mindannyiunkat: időset, gyermek, felnőttet, hogy kimondjuk a magunk igenjét Krisztusnak. Akár itt, az Eucharisztia által megszentel bennünket, hogy tudjuk a világban Isten országát építeni. Legyen ez az elsőcsütörtök igenünk ajándéka az Úrnak, hogy Istent tükröző életet élhessünk.” - fejezte be beszédét a főpásztor.

A szentmise végén a hívek a Prohászka Imaszövetség imájával kérték az „aratás Urát”, hogy Isten kegyelme által szülessenek új papi és szerzetesi hivatások az egyházban. Majd a főpásztor vezetésével elindult a közös imaóra. Spányi Antal püspök elsőként Mária és Jézus szívéről elmélkedett, amelyekben megtaláljuk a Mennyei Atya örök szeretetét. „Az Ő szívünkön keresztül, őket követve jutunk el arra a szeretetre, amelyből új tettek fakadnak a mi életünkben is. Mária és Jézus szívét szemlélve várjuk a Szentlelket, amely megerősít bennünket, hogy felelősek vagyunk a kereszténységért, a keresztényekért. Fel kell emelnünk szavunkat Európa keresztény gyökereinek újjáéledéséért. Szent István király és a magyar szentek példája nyomán, nagy hittel imádkozzunk a keresztényekért, egy keresztény Magyarországért.”

Az elsőcsütörtöki eucharisztia ünnep végén az engesztelő közösség, a főpásztor vezetésével elimádkozta az üldözött keresztényekért szóló egyházmegyei imát, majd a litániával és szentségi áldással zárult a közös imádság.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 



Korábbi évek beszámolói:


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk