Elindul az első katolikus gimnáziumi osztály Tatabányán - beszámoló

2019. 09. 01. | | 2019. 09. 03.

 

 

Elindul az első katolikus gimnáziumi osztály Tatabányán – Püspöki tanévnyitó szentmise a Szent Margit Iskolásoknak

2019.09.01. – Spányi Antal megyés püspök, Gedő Attila plébánossal tartott közös Veni Sancte szentmisét a Tatabánya – Bánhidai Szent Mihály-templomban. Jelentős esemény volt ez a Szent Margit Katolikus Iskola életében, hisz a 27 éve általános iskolaként működő intézmény idén egy gimnáziumi osztállyal bővült. Az eseményen Turzáné Papp Erika igazgatónő köszöntötte az új iskolásokat, pedagógustársait, a szülőket, a megjelent vendégeket, köztük Schmidt Csaba polgármestert.

Nyolc és négy évfolyamos képzést biztosító gimnázium építését kezdik hamarosan Tatabányán, Szent Margit Gimnázium és Általános Iskola névvel. Az oktatásszakmai terveknek megfelelően egy kilencedikes gimnáziumi osztály már el is indult a Botond utcai Iskola épületében.

A szentmisében a megyés főpásztor köszöntötte nemcsak az elsősöket, hanem az első gimnáziumi évfolyam tanulóit is. Fontos a lelkesedés, az elhatározás, – hangsúlyozta a püspök, hogy jó tanulmányi eredmények születhessenek ebben a tanévben is, de fontos a kitartáshoz a Szentlélek segítségét kérni. „Meg kell maradnunk az elhatározásunkban, hogy jól fogunk tanulni, elvégezzük feladatainkat. De nemcsak a jó jegyek fontosak, hanem az is, hogy a tanulás mögött és minden tantárgyban meglássuk: ott van az Isten, ott van közel. Mert minden: a fizika, a kémia, a biológia, a történelem vagy akár a környezetismeret, vagyis minden, ami a világban van, az az Ő műve, csak fel kell fedezni benne jelenlétét”  – mondta a főpásztor, majd azzal folytatta, hogy az oktatási intézményekben a nevelés is kiemelt cél, hogy a növendékek egyre inkább magukévá tegyék a keresztény kultúrát, és tudjanak tanúságot tenni Istenről. „Úgy lehet előbbre vinni a világ rendjét, a gazdaságot, a társadalom boldogulását, hogy hitünkről tanúskodunk. Kovászként járja át ez életünket, a most kezdődő iskolaévben is. Legyen az imádságnak helye, vegyünk részt a szentmiséken, figyeljünk egymásra, a gyengébbekre, a szülőkre. Igyekezzünk jót tenni mindenkivel, és bízzunk benne, hogy a Szentlélek majd megadja, amire szükségünk lesz, csak tegyük meg azt, ami tőlünk telik” – fejezte be beszédét a püspök, aki minden jelenlevőnek eredményes évet kívánt.

Turzáné Papp Erika igazgatónő az évindító szentmise végén az új kezdet fontosságát emelte ki. Bár 27. alkalommal gyűltek össze katolikus iskolások Veni Sancte-ra a Szent Mihály-templomban, ez az ünnepség mégis történelmi jelentőségű a középiskolai osztály elindításával. „Ha senki sem kezdi el, senki sem fogja befejezni” – hangsúlyozta az igazgatónő, aki örömmel vette, hogy ettől a tanévtől kezdve jelentősen bővülhet az intézmény. Az intézményvezető végül az alsó tagozat és a gimnázium első évfolyamosait köszöntötte, és megnyitotta 2019/20-as tanévet.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás

Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk