Egyházmegyei zarándoklat Máriaremetére - beszámoló

2011. 06. 19. |

 

 

Délelőtt Máriaremetén tartott koncelebrációs ünnepi szentmisét Spányi Antal megyés püspök. A Székesfehérvári Egyházmegye 84. alkalommal hirdetett meg zarándoklatot a majdnem kétszáz éves múltú kegyhelyre.

A keresztény misztériumok - megtestesülés, húsvét, pünkösd - segítenek minket Isten szeretetének megértésében. A Szentháromság titka az egyik legnagyobb misztérium, az egyik legnehezebben fölfogható és megérthető titok. Atya gyermekei vagyunk, a Fiú váltott meg, a Szentélek megszentel.

Életünknek Krisztus követésében kell zajlania, az Istennel való egyre nagyobb találkozássá kell válnia, így mélyülő Isten-közösségben Krisztust hordozókká kell lennünk, és a Lélek indítására figyelve másokat is erre a közösségre kell segítenünk.

A valóságban egyfajta kettősségben éljük meg ezeket a misztériumokat: egyik pillanatban azt gondoljuk, hogy értjük, a másikban, alig sejtünk belőle valamit. Mária élete is Isten misztériuma - mégpedig olyan, amit szemlélve láthatjuk, hogy milyen az ember élete a Szentháromságos Istenben. Az ember "igen"-je Isten felé lehetővé teszi, hogy életében Isten akarata váljon valóra.

Engedjük, hogy Isten bekapcsoljon minket is szentháromságos életébe.

 

Homília meghallgatása:

 

A szentmise után püspök atya megáldotta az újonnan kialakított Szent László hittantermet.

 


 

Szentháromság vasárnapján a nehéz időkben is szinte minden esztendőben ide zarándokoltak a fehérvári hívek. A Székesfehérvári Egyházmegye búcsújáró napját Prohászka Ottokár püspök kezdeményezte és püspökutóda, Shvoy Lajos hirdette meg. A templom oldalában elhelyezett kőtáblák tanúskodnak erről, s a két püspök mélységes Mária tiszteletéről. A zarándoknap azután is szokásban megmaradt, hogy az egyházmegyei határokat átrendezték, és Máriaremete az Esztergom-Budapest Főegyházmegye területére átkerült.

- Marian -
Fényképeket készítette Ugrits Tamás

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 


 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk