Püspöki szentmise a Székesfehérvári Egyházmegye 88. Zarándoklatán, Máriaremetén - beszámoló

2015. 05. 31. | | 2015. 05. 31.

 

 

2015. június 15-én, Szentháromság vasárnapján, Máriaremetén tartott ünnepi szentmisét Spányi Antal megyés püspök, a Székesfehérvári Egyházmegye 88. alkalommal meghirdetett zarándoklatán.

A Székesfehérvári Egyházmegye búcsújáró napját Prohászka Ottokár püspök kezdeményezte és püspökutóda, Shvoy Lajos hirdette meg. Szentháromság vasárnapján a nehéz időkben is, minden évben elzarándokoltak a fehérvári hívek Máriaremetére. Spányi Antal megyés püspök az ünnepi szentmisében a zarándoklat mai üzenetéről és jelentőségéről beszélt.

II. János Pál zarándokpápa volt, aki bejárta a Földet, hogy mindenkinek személyesen vigye el az Örömhírt. Benedek pápa vigyázta a tanítást, amelyet a zarándokegyháznak, mint világos és igaz alapot hordoznia kell. Ferenc pápa ma arra tanít minket, hogy bármerre járunk, minden tettünkkel, gesztusunkkal Isten végtelen szeretetét, az evangélium örömüzenetét hirdessük. „Húsvét után örömmel tölt el bennünket, hogy a feltámadt Krisztussal találkozhatunk, Pünkösdkor pedig a Szentlélek tölt el minket erejével. Így járjuk be azt az utat, amely a Szentháromság ünnepéhez vezet.” - mondta a főpásztor.

„Prohászka püspök bár tudta, hogy a Szentháromság titkát szinte lehetetlen felfogni számunkra, mégis erre a napra tette az egyházmegye fő zarándoklatát. Szerette volna, hogy minden hívő számára világossá váljon, teremtett világunkat csak Isten szeretete hozhatta létre, hogy Fia áldozatában és a Lélek ajándékaiban is Ő nyilvánította ki önmagát. Így amikor az Atya szeretetéről szólunk, akkor a Fiú, és a Szentlélek szeretetéről is beszélünk. Értelmünkkel sokat megsejthetünk ennek igazságából, de igazán csak a szív odaadottságában érthetjük meg.”- fejtette ki beszédében a megyés püspök.

A főpásztor arról is beszélt, hogy püspökelődje tudatosan választott Mária kegyhelyet erre a jeles ünnepnapra. A Szűzanya Istennek mondott igenje által működhet a Szentháromság szeretete bennünk. „Adja az Úr, hogy Mária oltalma alatt tudjuk egyre inkább hitben élni az életünket, legyen bennünk az Ő alázata, amellyel a szentháromságos isteni titkot tudjuk hordozni és Isten szereteté hirdetni a világban” - zárta beszédét Spányi Antal püspök.

BPK
Fényképeket készítette Lakata Pál

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Képtár

 

 


 

 



 


 

 


  




 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk