- beszámoló

2006. 11. 18. |

 

 

Egyházmegyei Karitász Nap – 2006.

A Szent Imre és Szent Erzsébet év egyházmegyei programjaként került megrendezésre Székesfehérváron az egyházmegyei Karitász Nap 2006. november 18-án. Spányi Antal megyéspüspök meghívását 240 karitász munkatárs fogadta el, akik az egyházmegye plébániáin teljesítik keresztény küldetésüket.

A találkozó koncelebrált szentmisével kezdődött a Székesegyházban. A Főpásztor homíliájában Szent Erzsébet alakját állította középpontba, aki a szeretetben teljes keresztény életet mutatja meg nekünk. Rövid földi életének minden helyzetében – mint idegenben felnövekvő gyermek, szerető feleség és édesanya, szegénységet és száműzetést elfogadó özvegy – önzetlenül szerette Krisztust és embertársait. Boldogsását nem abban kereste és találta meg, amit másoktól megszerezhetett, hanem, amit másoknak adni tudott.  A világ erkölcsi megújulása csak ezen az úton érhető el, és ennek a keresztény szeretetnek mindnyájan tanúi kell, hogy legyünk.

A szentmise után a Szent István Művelődési Házban folytatódott az összejövetel. A püspöki bevezető konkrét programot fogalmazott meg. Megyéspüspök úr szeretné, ha minden egyházközségben megújulna ill. megalakulna a karitász-csoport; és szervezettebb, jobban kommunikáltabb módon segítségére lenne a bajbajutott, szükséget szenvedő embereknek. A szeretetnek el kellene jutnia mindenkihez, hogy ne legyen egyetlen rászoruló ember sem a környezetünkben, akinek azt kellene mondania a beteszdai bénához hasonlóan: „nincs emberem”. „Embernek” kell lennünk a másik ember számára!

Nagy Lajosné a Székvárosban működő Alba Caritas Hungarica munkájáról adott rövid tájékoztatást, bemutatva a szerteágazó szolgálat munkatársait is.

A találkozó központi előadását Lányi Béla SVD tartotta „Felebaráti szeretet a gyakorlatban” címmel. A téma kifejtését XVI. Benedek pápa „Isten a szeretet” kezdetű enciklikájára és saját missziós tapasztalataira építette. A keresztény karitász munka hiteles hátterét mindig az elkötelezett keresztény hit jelenti, és szükséges világosan látni a szeretet motivációit, formáit, kapcsolatát a társadalmi igazságossággal.
 
Az előadás utáni kérdéseket és válaszokat követően Spányi Antal és Nagy Lajosné az egyházmegyei karitász-csoportok kiemelkedő munkatársainak adta át az elismerő könyvjutalmakat és a jelképes „rózsákat”. (Németh Sarolta Dunaújvárosból, Pakodi Ferencné Székesfehérvár-Belvárosból, Bősze Rozália Mórról, Kovács Gáborné és Bella Lászlóné Iszkaszentgyörgyről)

Az agapé után kiscsoportos megbeszélés formájában mélyítették el a jelenlévők a hallottakat.

A Főpásztor zárszavában arra az örömre hívta fel a figyelmet, amit csak mások örömében találhatunk meg. Az Örömhír ragyogása az önzetlen, szolgáló szeretet. Ez teszi hitelessé egyházunk küldetését. A mai napon az imádságos és bölcs szavakból bátorítást és erőt meríthettünk a tettekhez. Építsük együtt Isten Országát a szeretet tetteiben gyümölcsöt termő hitünkkel!

Szöveg és fényképek: Ugrits Tamás

 


 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk