Egy nemzet értékeiért: a családjukért, hazájukért adták életüket - beszámoló

2021. 01. 12. | | 2021. 01. 13.

 

 

Egy nemzet értékeiért: a családjukért, hazájukért adták életüket – Zárt körű, méltóságteljes megemlékezést tartottak a Don-kanyar Emlékkápolnánál, az urivi áttörés 78. évfordulóján

2021.01.12. – A járványügyi előírásoknak megfelelően a katonahősök áldozatvállalásának emlékéhez méltó rendezvényt tartottak Pákozdon, a Doni Emlékkápolnánál, a Doni tragédia 78. évfordulóján. A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, a Székesfehérvári Egyházmegyével, a 457. számú Prohászka Ottokár Cserkészcsapattal közösen 28. alkalommal szervezett megemlékezést a doni hősökért. Az eseményen beszédet mondott Vargha Tamás országgyűlési képviselő és Soltész Miklós államtitkár, valamint Spányi Antal székesfehérvári püspök, aki a katonák lelki üdvösségéért mondott imával zárta az emlékünnepséget.

Az elhunyt katonák tiszteletére tartott emléktűzgyújtás az elmúlt 27 évben mindig társadalmi összefogással valósult meg. A szokásos ökumenikus szertartás is most elmaradt, de a mi tisztünk tovább őrizni az emlékezést és a tiszteletadást – mondta köszöntőjében Berdó Gábor Károly, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke, aki a történelmi események felidézésével megemlékezett a magyar hadtörténelem legnagyobb tragédiájáról, az 1943. január 12-i urivi áttörésről.

A II. Magyar Hadsereg katonáinak áldozatvállalására, a katonahősökre és az áldozatokra emlékezve Spányi Antal püspök elmondta: a Don-kanyar hőseiről emlékezünk, azokról, akik elmentek, hogy védjék a családot, a nemzetet, az országot, a hazát, és azokról, akiket egy erős nagyhatalom kényszerített erre. „Olyan jó olvasni azokat az emlékezéseket, megőrzött postákat, amelyek arról tudósítanak, hogy akik ott voltak – fiúk, férfiak, apák, férjek, – mind a családra, a nemzetre gondoltak, a hazájukra. Így bátran hajthatunk fejet előttük, mint hősök előtt, akikről megemlékezni kötelességünk. Az emlékezéssel az ember nemesíti a szívét és a lelkét, de ez kevés. Meg kell tanulnunk azt a helytállást, azt a hazaszeretet, a család szentségének az őrzését, amelyre példát mutattak. Mert ma, is újra meg újra alapvető értékeink lesznek megkérdőjelezve, azok a gyökerek, amelyekből ezer éve él a magyar. Azokat az értékeket, amelyek fontosak voltak nemzedékről nemzedékre, újakkal próbálják lecserélni. A gyökértelenség ma többet jelent, mint gyökereinkben élni, és a nemzeti emlékek, hagyományok helyett egy összeolvasztott káoszt állítanak követendő példaként. Nagy hanggal hallatják szavukat, akiknek nem számít az a hagyomány, ami sok áldozat árán megmaradt, és bátran szembeszállnak egy nemzet ezeréves értékrendjével, a keresztény értékrenddel, a család fogalmával. A mi dolgunk emlékezni, tanulni és tanítani, hogy amit jól látunk, tudjuk továbbadni hatékonyan, hogy megérintse a velünk élőket és az utánunk jövők szívét is, mert így nyer majd igazi értelmet a Don-kanyar hőseinek életáldozata” – hangzott el a főpásztor beszédében, majd a megyés püspök a katonahősök lelki üdvéért imádkozott.

Soltész Miklós államtitkár beszédében kiemelte, a körülmények eleve pusztulásra ítélték a második magyar hadsereget… Ugyanígy áldozatok voltak mindazok, akik fizikai vagy lelki sebesültek lettek, s özvegyként, árvaként élték meg a Don tragédiáját. Áldozat volt a magyar nemzet is, mert a nacionalista, fasiszta, náci bélyeget évtizedekig nem tudta lemosni magáról. „A doni hősökre, a második magyar hadseregre és a második világháború összes áldozatára emlékezve látható, mekkora érték a nemzetek közötti béke, melyet őrizni kell mindenáron. A békét megőrizni, a keresztény hitet megtartva, az ősök nagyságát tisztelve elemi kötelességünk!”

A megemlékező beszédek után a tisztelet és az emlékezés koszorúit közösen helyezte el Soltész Miklós államtitkár, Vargha Tamás országgyűlési képviselő, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök. Koszorút helyeztek el továbbá a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a Székesfehérváron állomásozó katonai szervezetek, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, a Katonai Emlékpark Pákozd, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör képviseletében. Az ünnepség katonai tiszteletadással zárult.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

 


 

Korábbi évek beszámolói:

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk