Égből Alászálló Kenyér konferencia Székesfehérváron - beszámoló

2021. 06. 26. | | 2021. 07. 20.

 

 

Égből Alászálló Kenyér konferencia Székesfehérváron

2021.06.26. - A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve Égből Alászálló Kenyér mottóval konferenciát szerveztek az Oltáriszentség tiszteletéről, az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ igazgatója Vajk Ádám és munkatársai Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az előadók körbejárták egyrészt történetileg, másrészt a kultúra minden területén - főként a zene, az irodalom, a népi vallásosság terén - milyen gazdag hagyománnyal veszi körül a vallásgyakorlat az Oltáriszentséget. Az eseményen Spányi Antal megyés püspök köszöntötte a résztvevőket.

Az Égből Alászálló Kenyér konferencián Dr. Barna Gábor néprajzkutató, a Szent István Tudományos Akadémia - Szegedi Tudományegyetem professor emeritusa elnökölt. A konferencián előadást tartott, többek között Dr. Varga Lajos püspök, az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ igazgatója, Dr. Pétery József váci püspök Eucharisztia tiszteletéről.

Az Oltáriszentség tiszteletéről szóló találkozón szó volt még az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus fennmaradt zenei hangfelvételeiről a cecilianizmus magyarországi áramlatának tükrében, valamint arról is milyen hozadéka lett a Világkongresszusnak a Győri Egyházmegyében. Ismertették az 1938. évi Eucharisztikus kongresszus körmeneti Úrmutatójának történetét és bemutatásra került a „Vándorlásunk társa lett” c. tanulmánykötet. Előadás hangzott el még az Ókeresztény oltárok Oltáriszentség ábrázolásairól a késő középkori Magyar Királyság területén, valamint arról, hogyan jelentek meg énekek az Oltáriszentségről Elme Imre 1872-es zentai kántorkönyvében. Megvizsgálták az „Örökimádás” c. imakönyv szerzőjének kéziratait, végül Séllyei Nagy Ignác püspökségéről egy újabb kötetbemutzató zárta a konferenciát.

Berta Kata
Képek Somogyi Tamás
Videó Somogyi Tamás és Berta Kata

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk