Az egyházmegyei karitászcsoportok vezetőinek találkozója - beszámoló

2008. 02. 23.

 

 

A keresztény valóság ma a legnagyobb erő Magyarországon

„Mindnyájan érezzük azt, hogy az egyház küldetésének a teljesítésében kiemelten fontos szerepe van karitásznak. Én is úgy tekintek a karitászmunkára, mint az egyházi életnek a egyik legfontosabb területére, ebben az értékvesztett világban.”- kezdte megnyitó beszédét Spányi Antal megyés püspök, a Magyar Katolikus Karitász püspök elnöke, a Székesfehérvári Egyházmegyében rendezett találkozón.

A szentmisével kezdődő szombati karitász konferencia két fő témája: az Európai Uniós Élelmiszersegély program és a „72 óra kompromisszumok nélkül” akció ismertetése és tapasztalatai az elmúlt évben. A Székesfehérvári Egyházmegye méltán büszke arra, hogy a főpásztor felhívására a tavalyi évben az egész egyházmegye területén megalakultak az egyházközségi karitászcsoportok.

Nagy Lajosné, az egyházmegyei karitász vezetője bemutatta az újonnan megalakult csoportok képviselőit. Beszámolt arról, hogy a tavalyi évben milyen sokrétű karitatív munkát végeztek központi irányítással is az önkéntesek. Török Bernadett a Magyar Katolikus Karitász munkatársa ismertette az intervenciós gabonából készített élelmiszer segélyakciót, a rászorulók felmérésének és az élelmiszerkiosztásnak nem mindennapos szabályait. Megtudhattuk, hogy az ingyen szétosztható segély a raktározás, szállítás költségeivel együtt 8 millióba került a katolikus karitásznak, pedig a munkát mindenütt önkéntesek végezték a helyi karitászcsoportokból. Megulesz Gabriella a dunaújvárosi karitászcsoport vezetője, pedig egy ügyes önkéntes csoport tapasztalatait mutatta be: hogyan küzdöttek meg Isten segítségével a sok, kiosztással kapcsolatos problémával és végezték el jól a feladatot, úgy hogy lelkiekben is sokat gazdagodtak. Magyar László az Alba Caritas munkatársa ismertette az elmúlt év tapasztalatait a „72 óra kompromisszumok nélkül” programról, amelyben sok helyszínen, igen színes palettán keresztül mutatták meg, mi is a karitászmunka. Segítettek rászorulókon, meglátogattak betegeket, de felújítottak útszéli kereszteket, idős emberek otthonait tették rendbe. A 2008-as évben ismét számítanak arra, hogy a határokon átnyúló programot a helyi karitászcsoportok továbbra is koordinálják.

Spányi Antal püspök elmondta, hogy a médiában a Katolikus Egyház karitász szervezete erőteljesen háttérbe van szorítva. „Pedig nyilvánvalóan a legtöbb munkatársunk nekünk van, a legtöbb összeget Katolikus Egyház fordítja a szegények, az ínséget szenvedők megsegítésére és a legtöbb területen a Magyar Katolikus Karitász próbál tevékenykedni. … Az elesettek felkarolásában, segítésében azonban más civil szervezetek, önkormányzatok is sokat tesznek, és talán több jószándékú ember is segít.”

A főpásztor kihangsúlyozta, hogy a legnagyobb ínség inkább az emberségben van. Ínség a másikra figyelő szeretetben, türelemben, nyitottságban, amelyben fontos nekem az embertársam. Fontos, hogy a másik számíthat rám, akár egy héten egy félórára. A csoportok tagjai nem mindig tudnak, pénzt, élelmiszert, ruhát, gyógyszert vinni, de tudják Krisztus szeretetét osztani, az Ő szeretetét átadni. Elsődleges cél Krisztust hordozni, Krisztus szeretetét tovább sugározni, Krisztust magát meglátni a másik emberben. A püspök elmondta, hogy ez olyan feladat, amelyet, az erkölcseiben megtépázott, a jóra-törekvésében is elgyengülő félben lévő mai magyar társadalom, - amelyet ezer oldalról támadnak, szétzilálnak - mégis erre fogékony, érzékeny tudott maradni.

A főpásztor felhívta a figyelmet arra is a karitász munkatársaknak komoly lehetősége van az egyházközségen belül és kívül is a keresztény valóságra felhívni a figyelmet. Ismerni kell a katolikus médiát, nemcsak az újságokat, hanem az elektronikus médiában megjelent írásokat. Érezzék magukénak pl. Katolikus Rádiót és hívják fel az emberek figyelmét arra a gazdag tartalomra, amelyet ezek a médiumok sugároznak felénk. „Fontos, hogy ne a kereskedelmi tévék irányítsák gondolatainkat, szívünket, hanem a keresztény valóság, amely a legnagyobb erő ma Magyarországon. Döbbenjünk rá erre! Próbáljuk meg a keresztény valóságot beengedni, a keresztény sajtón a keresztény honlapokon keresztül is!” – kérte a konferencián résztvevőktől a megyés püspök.

Beszéde végén a püspök elmondta, hogy a Székesfehérvári Egyházmegye új kezdeményezése a karitatív munkában, hogy egyházmegyei szinten is összefog civil szervezetekkel. Évek óta segíti életmentő orvosi segédeszközzel a Szent György Megyei Kórház csecsemőosztályát, kezelésébe vette a LEA leány-anya otthont, amely a leányanyákat segíti a társadalomba való beilleszkedésükbe és a közeljövőben összefog a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvánnyal az autizmussal élők és családjaik segítésére.

- BPK -
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk