Áldás a Szent Kristóf Ház új intézményére - beszámoló

2014. 04. 01. | | frissítve 2014. 04. 04.

 

 

 

A Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye új lakóotthonnal bővült. Régi álma valósulhatott meg az Egyházmegyei Karitász által létrehozott intézménynek. A Fehérvár Travel Alapítvány mintegy 50 milliós támogatásával a Szent Kristóf Ház egy bentlakásos, teljes ellátást biztosító épületet is működtethet.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász fenntartásában működő Szent Kristóf Ház, Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye 2010. márciusában nyitotta meg kapuit. A megnyitást megelőzte egy több szálon futó, alapos felmérés, amelynek során már kirajzolódott, egy a nappali ellátást meghaladó, tartós bentlakást biztosító igény is.

A családias hangulatú ünnepségen Magyar László igazgató meghatottan köszönte meg a támogatóknak és mindazoknak segítségét, akik a humánus ügy mellé álltak: a társintézmények munkatársainak, képviselőknek, rokonoknak, barátoknak, a környék lakóinak is.

„A nappali intézmény közel négy éves működése során szerzett tapasztalatok tovább erősítették, siettették a fogyatékkal élők szükségleteinek megoldása iránt elkötelezett Karitász terveit. Egyértelművé vált, hogy több olyan - a nappali ellátásba bekapcsolódott - fogyatékkal élő van, akinek önálló élet biztosítása szükséges és lehetséges lenne.” – mondta el az igazgató az ünneplőknek, majd hozzátette: Megértette igényünket a „Fehérvár Travel” Közhasznú Alapítvány a Rászorulókért, mely szintén elkötelezett a fogyatékkal élők életminőségének jobbításában, nagyvonalú támogatóként egy lakóházat bocsátott ingyenes használatra a Támogatott Lakhatás megvalósítására az Egyházmegyei Karitásznak.

„Nagy változás ez a különleges képességű fiataloknak, akikkel foglalkozunk – mutatott rá az igazgató, hisz a szülők biztonsága illetve a háttérmunka, amit Ők biztosítottak az itt most lényegesen kevesebb lesz. Itt is vannak segítők, akik mellettük állnak a hétköznapjaikban, de mindenképpen növelni kell az önállóságukat azoknak, akik itt lakhatnak, miközben segítjük őket abban, hogy ápolják rokoni kapcsolataikat. Nagy lehetőség tehát fiataloknak, mert nem könnyű olyan otthont találni, ahova beköltözhetnek, ahol befogadják őket, és támogatott lakhatást biztosítanak számukra. A nappali intézmény persze továbbra is rendelkezésükre áll, de az életterük áthelyeződött ide.” –tette hozzá az intézményvezető.

Az otthon lakóinak zenés-énekes műsora után az épületet Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató, az Alapítvány volt kuratóriumi elnöke áldotta meg. Köszöntőjében elmondta: kezdetektől kíséri a Szent Kristóf Ház létrehozását, kiemelte az intézmény vezetőjének figyelemre méltó, emberséges ugyanakkor kiváló szakmai munkáját, amely biztosíték a házban folyó kiváló munkára. „Papként imáimban, mint irodaigazgató a karitászért végzett felelősségem tudatában álltam a jó ügy mellé, hogy a karitatív munka eredménye valóban célba érjen. Mint a Fehérvár Travel alapítvány elnöke elsősorban Ribi Péter alapítót emelném ki, aki hosszú idő óta, nagylelkűen támogatja a rászorulókat. Találkozása Magyar László igazgatóval gondviselésszerű találkozás volt a jó célért, amely sok munkával, imádsággal és persze szeretettel valósulhatott meg.” - emelte ki Ugrits Tamás atya. „Látni kell a rászorulók szemét, azt a szeretet, amit ők itt kapnak és adnak. Ezt mutatja milyen érték, amit Karitász képvisel országunkban, milyen érték mindnyájunk számára, hogy szeretni tudjuk egymást és meg tudjuk becsülni a másikat. Szebbé tudjuk tenni a rászorulók életét, nemcsak földi értelemben, hanem a Krisztusi szeretetből fakadóan. „- hangzott el az ünnepi beszédben, végül hozzátette:

„Minden ember Isten teremtménye, ez egy mély hitigazság, minden emberben van érték, valakiben ez könnyen felfedezhető, mert tehetséges, szép, eredményes, valakiben ez kevésbé felismerhető, mert nem olyan az élete, akár a maga hibája, akár mások hibája miatt, akár egészségi állapota okán, de olyan nincs, hogy valakire azt mondjuk nincs értelme vele foglalkozni. Ez a keresztény álláspont: mindenkit becsüljünk meg ott ahol van, mindenkinek segítsünk abban, amiben lehet, és senkiről ne mondjuk le, semmilyen okból.” – fejtette ki Tamás atya.

A szülők nevében is sokan megköszönték a lakóotthon megvalósulását. Az elmondottakból kiderült, sok esetben csak az egyik szülő él a fogyatékkal élővel, akinek, egészségi állapota sem jó, vagy már időskorú és ezért szorongás tölti el gyermeke bizonytalan jövője miatt. Sok esetben nincs más hozzátartozó sem, s a szülői gondoskodás kiesése azonnali krízist idéz elő. „A biztonságot és megnyugvást jelenti számunkra ez a hely, hogy jó kezekben vannak gyermekeink.”– mondta el egy édesanya. „Titokban reméltem, hogy ez az otthon létrejön, de szinte nem mertem elhinni, hogy gyermekem itt marad Fehérváron, ugyanazokkal a nagyon kedves gondozókkal, és Magyar Lászlóval, aki apjuk helyett apjuk. Minden gondjukkal odamehetnek hozzá, mert foglalkozik velük, de számtalanszor én is segítséget kértem, amikor úgy éreztem, nem tudok boldogulni egyedül.”

Az ünnepség végén örömmel vették át szüleik és támogatóik körében a Szent Kristóf Ház ellátottjai, a lakóotthont, hogy elinduljanak az önálló élet útján, a nappali intézménytől néhány percre álló ingatlanban.

BPK
Fényképeket készítette: Hered Katalin és hzp
Videó: Somogyi Tamás és BPK


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk