Adventi Udvar a püspökségen - megnyitás I. Adventi gyertyagyújtás - beszámoló

2023. 12. 02. | | 2023. 12. 02.

 

 

Életünk, családunk Istenhez tartozik, az Ő szeretete tartja össze – Megnyílt az Adventi Udvar, ég az első gyertya a Székesfehérvári Püspökség adventi koszorúján

Közös imádsággal nyitotta meg advent várakozással teli időszakát a Székesfehérvári Püspökség, hogy idén is együtt készülhessen a város karácsony szent ünnepére. Sokan jöttek el idén az első imádságos gyertyagyújtásra, amelyen Ugrits Tamás pasztorális helynök, püspöki irodaigazgató adventi gondolataiban arra biztatott: virrasszunk a Szentírás szavai szerint, és fogadjuk be a hozzánk érkező Urat.

A hagyományos adventi udvari programok az Egyházmegyei Látogatóközpontban kezdődtek egy különleges zenei alkalom keretében. Csupa vidám és ügyes gyerek jött el a Hangoló Kreatív Zenei Műhely adventi koncertjére, hogy Kamarás Emesével téli meséket szőjenek, játsszanak, fessenek, és sok szép klasszikus zenei darabot hallgassanak kiváló zenészek előadásában. A közös karácsonyi ének sem maradt el.

A Püspöki Palota gyönyörűen feldíszített udvarán, a karácsonyi faházakban elkezdődött a kézművesvásár a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében, és helyet kaptak a jótékonysági gyűjtések a Karitász és a Gyermekvédelmi Központ sátrában.

A kisgyermekes családok örömére az Udvarban a megszokott módon felállították a játéksarkot és a karácsonyt idéző játékudvart, valamint szelfiző sátrat. Nem maradt el az életnagyságú Betlehem felállítása sem. Ebben az évben is van Adventi imafüzet és szép karácsonyváró képes kártyák, szentírási idézetekkel. A Püspökség udvarán felállított díszszínpadon az első gyertyagyújtást a Tatabányai Szent Margit Gimnázium és Általános Iskola diákjai szép ünnepváró műsorral kezdték.

Ugrits Tamás pasztorális helynök, püspöki irodaigazgató, az udvar szervezője felolvasta az első adventi vasárnap evangéliumát. Majd arra hívta fel a figyelmet karácsony üzenete, hogy Isten elküldte Fiát a földre, hogy megváltson minket, nem Istennek, hanem nekünk van szükségünk időre, hogy felkészüljünk ennek elfogadására. Életünk, családunk Istenhez tartozik, Isten szeretete tartja össze, a vele való élő kapcsolat teszi igazán széppé, igazán békességessé, igazán jóvá" – hangsúlyozta adventi gondolataiban Ugrits Tamás atya, aki egy példázatot is elmondott az adventi udvarban együtt ünneplő közösségnek. „Egy vándor közeledett egy épülő város felé. Hatalmas kőfejtőn át vitt az útja. Azt látta, hogy a munkások izzadtan, kőporral teli, keserű arccal dolgoznak. Odament az egyikhez, és megkérdezte: – Mit csinálsz? Az ezt felelte: – Nem látod? Követ török. A vándor odament egy másikhoz, és azt is megkérdezte: – Mit csinálsz? Az is mérgesen felelt: – Pénzt keresek, hogy eltarthassam a családomat. A vándor ment tovább, és végül meglátott valakit, aki szemmel láthatóan nagy kedvvel, örömmel dolgozott. Őt is megkérdezte: – Mit csinálsz? Az ember felegyenesedett, és ragyogó arccal ezt felelte: – Templomot építek. Mindnyájan „követ törünk", csak az a kérdés, hogy ebben mit ismerünk fel, fel tudjuk-e fedezni, hogy ez nem pusztán fáradság, nem pusztán pénzkeresés, hanem lehet templom építése is, ahol helyet kap az Isten, szívemben, családom körében" – tette hozzá a pasztorális helynök.

Az adventi udvari első ünnepi gyertyagyújtásának zárásaként Ugrits Tamás helynök megáldotta a családok koszorúját és a Püspökség ajándékát, a családok adventi gyertyáját. Meghívta a város polgárait az adventi hétvégeken és advent utolsó hetében mindennap nyitva tartó udvar programjaira. 

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió 

 
 
 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk