Adventi Udvar a püspökségen - megnyitás I. Adventi gyertyagyújtás - beszámoló

2018. 12. 01. | | 2018. 12. 02.

 

 

A Messiás érkezése a szívünkben válik valósággá – Megnyílt az Adventi Udvar, ég az első gyertya lángja a Székesfehérvári Püspökségen

2018.12.01. – Elindultak a Székesfehérvári Püspökség hagyományos Adventi Udvari programjai. Idén rendhagyó módon Székesfehérvár belvárosában az ünnepi gyertyagyújtás előtt katolikus iskolások invitálták zenével, verssel, énekkel a járókelőket a Püspökség kertjébe. Spányi Antal püspök adventi gondolataiban arra hívta fel a figyelmet: fontos lassítanunk, elcsendesednünk, teljesebbé tenni ezt az időszakot, hogy valóban megszülethessen szívünkben karácsony öröme.

Az Adventi Udvar hétvégeken és advent utolsó hetében mindennap csendes, békés, imádságos légkört teremtve várja a látogatókat, hogy segítse a várakozás pillanatait a Messiás születésének ünnepére. A díszbe öltözött udvaron a Fehérvári Kézművesek gyönyörű egyedi munkáinak vására mellett, jótékonysági célra is árulnak a gyermekjóléti intézmények és a katolikus karitász a rászorulók számára.  A kisgyermekes családokat több karácsonyváró ajándékkal is várják.

Az Udvar kiemelkedő eseménye a szombat délután 4 órakor kezdődő gyertyagyújtás Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató vezetésével és Spányi Antal megyés püspök adventi gondolataival. Az idei első gyertyagyújtásra a tatabányai Szent Margit Általános Iskola diákjai készültek örömet, békét és szeretetet sugárzó adventi műsorral.

Az Emberfiának eljöveteléről szóló evangélium után Spányi Antal püspök adventi gondolatai arra hívták fel a figyelmet, ne engedjük a sok feladat között elveszni szívünkből a szeretetet, figyeljünk egymásra, és szánjunk időt az elcsendesedésre. „Az igazán fontos dolgok a csöndben születnek. Isten a teremtés Igéjét a csöndben mondta ki, Názáretben az angyal a csöndben szólította meg Máriát, és csend volt akkor is, amikor megszületett Fia Betlehemben. Amikor Jézus kimondta a kereszten a megváltás szavát, „beteljesedett” – akkor is csendbe borult a világ” – mondta a főpásztor, majd hozzátette: „Itt vagyunk advent kezdetén, látjuk és szemléljük Betlehemben a szent családot, akinek történetét a legszebb történetnek nevezhetünk. Ne maradjunk kívülállók, engedjük, hogy a szívünkben valósággá váljon a Messiás érkezése, az a szeretet, amelyet az isteni gyermek születése hoz el nekünk.”

A gyertyagyújtásra zsúfolásig megtöltötték a Püspökség udvarát a látogatók, akiknek az udvar szervezője, Ugrits Tamás atya az ünnepség végén azt kívánta, a közös imádság hozzon igazi békét a szívükbe.

Végül a megjelent közösséggel együtt imádkozva, a megyés főpásztor meggyújtotta a Püspökség adventi koszorúján az első gyertyát. Megáldotta az udvarban ajándékul szétosztott családok gyertyáit és adventi koszorúit, hogy a szeretet örömteli fényére emlékeztesse a családokat mindennap. Az adventi várakozás egyre növekvő fényében, egyre nagyobb hittel tudjanak a Megváltó születésének ünnepnapjára készülni.

Berta Kata
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk