Adventi Udvar a püspökségen - II. Adventi gyertyagyújtás - beszámoló

2019. 12. 07. | | 2019. 12. 07.

 

 

Az ünnepre készülés a hit, az összetartozás és a szeretet útja - Ég a második gyertya is a székesfehérvári püspökség Adventi udvari koszorúján

2019.12.07. – Folytatódtak a Székesfehérvári Püspökség Adventi udvari rendezvényei. A gyönyörű fényekbe öltözött díszes udvarba ismét várták a családokat színvonalas kézműves portékákkal, jótékonysági vásárral, hatalmas Betlehemmel és az elmaradhatatlan karácsonyváró játszósarkokkal. Az ünnepi színpadon a székesfehérvári Szent Imre Általános Iskola és Óvoda gyermekei Lucázót adtak elő. A fellépést egyfajta karácsonyi ajándékként hozták el az ünneplő közönségnek. Ugrits Tamás pasztorális helynök adventi gondolatai, arról szóltak, hogy a karácsonyt mindig másoknak készítjük nem magunknak. Azonban minden napunkban meg kellene élnünk ezt az ünnepre készülést: a hit, az összetartozás és a szeretet útját.

Útkészítői vagyunk egymásnak. Családunk tagjainak sokat segíthetünk abban, hogy szívükben, lelkükben helyet kapjon az Isten Fia. – hangsúlyozta beszédében Tamás atya. „Azok, akik a hit örömére eljutottak, használják fel ezt a szent időt a családi imára. Szép és fontos hagyománya Egyházunknak, hogy összejöjjön a család a koszorú körül, és összetett kézzel szeressük egymást, hogy Isten szeretetébe ajánljuk családtagjainkat, és kérjük Jézus kegyelmét, hűségért, boldogságért, egészségért és sok minden másért. Boldog az a gyermek, aki így emlékezik vissza felnőttként, hogy adventben együtt imádkoztam szüleimmel és testvéreimmel. Tegyünk meg mindent, hogy legalább esténként egy rövid imával ajánljuk Krisztusnak egész családunkat, készítsük az Úr útját egymás szívében, és kérjük azt a kegyelmet, amely nélkül valójában nem lehet igazi és boldog a karácsony.” - mondta Tamás atya, majd arról beszélt, mit tehetünk még családunkért ebben az időszakban. „Például a türelmetlen akarom helyett többször mondhatjuk, a türelmes kérem szót. Annyiszor vagyunk türelmetlenek egymáshoz és azt akarjuk mindenki tegye azt, amit mondunk. Mintha Isten helyébe akarnánk állítani magunkat. Mennyivel hatékonyabb a kérem szó, amely az ember szívéhez eljut, meggyőzi értelmét. Öröm a kérőnek és annak, aki megteszi. A „nekünk minden jár” gondolata helyett a hálás köszönöm szót kellene többször használnunk. Nagy a kísértés az emberben önérdekei erősítésére, és elfeledkezik, a másik áldozatáról és szeretetéről. Elfeledkezünk, arról, hogy megköszönjük a másiknak, nem elsősorban azt, amit tett, hanem azt, hogy mellettem maradt, kitartott. Sok mindent köszönhetek a másiknak, amit talán fel sem tudok sorolni. Fontos, hogy megértsük: nekem nem jár minden, főképpen nem a szeretet. Mindenért hálát kell adni, mindent meg kell köszönni, amíg megtehetjük ezt egymás felé, tiszta szívvel. És ne rójuk fel a hibákat, inkább használjuk gyakran a szót, hogy bocsáss meg, és mondjuk ki, mi is megbocsátunk. Elmélyülhet az ember a saját haragjában, saját eltávolodásában a másiktól, ha nem tud bocsánatot kérni és bocsánatot adni. De itt az orvosság, amelyet Krisztus hozott el közénk. Nagylelkűséggel, szeretettel ki lehet mondani a másiknak, hogy megbocsátok neked, ahogy Krisztusban Isten is megbocsátotta minden bűnünket. Ha ezek a szavak: „kérem-köszönöm- és bocsáss meg”, többet elhangzanak, a családban ezekben a napokban hetekben, akkor készíteni tudjuk az Úr útját egymás felé. Ha imádságban meg tudjuk fogni egymás kezét, kegyelmet is kapunk ahhoz, hogy megújuljon családi életünk.” – fejezte be beszédét Ugrits Tamás.

Az adventi udvarban a második adventi hétvégén további lehetőség nyílt a rászorulók megsegítésére. Elindult az Egymillió csillag a szegényekért karitász akció is, amely országosan az egyházmegyei karitászközpontok kiemelt adománygyűjtése. Nagy Lajosné Krisztina és Máté Hortenzia karitászvezetők az adventi színpadon jelentették be a szeretetprogramot, amely sok szegény emberen, hatékonyan tud segíteni. Elmondták, az udvarba betérők adományai az Ő karácsonyukat szépíti meg. A családokat körültekintően választják ki az önkéntesek, hogy valóban a rászorulókhoz jusson el a segítség.

Az Adventi Udvar második ünnepi gyertyagyújtása a közös imádsággal végződött. Sokan tértek be ismét, hogy meghallgassák a gyermekek műsorát, és a hallott adventi gondolatok elmélyítsék a várakozás pillanatait.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk