Adventi Udvar a püspökségen - II. Adventi gyertyagyújtás - beszámoló

2018. 12. 08. | | 2018. 12. 09.

 

 

A második gyertya lángja is ég a Székesfehérvári Püspökség adventi koszorúján

2018.12.08. – Advent szent időszakában a meghittségre, elcsendesedésre vágyóknak idén is nyitva áll a székesfehérvári püspöki palota kapuja. Az Adventi Udvar az év legbensőségesebb időszakában az imádságos készület mellett, Isten gondviselő szeretetét hozza közelebb mindazokhoz, akik betérnek a Püspökség udvarára. A második ünnepi gyertyagyújtáson Spányi Antal püspök arra hívta fel a figyelmet, közeledünk karácsony ünnepéhez, de vajon változott-e valami bennünk, közelebb kerültünk-e Istenhez, az Ő jelenlétéhez.

A Székesfehérvári Püspökség adventi rendezvényének egyik kiemelt célja, hogy lehetőség nyíljon az emberek számára rászoruló embertársaik megsegítésére. A karitász szeretetprogramja sok szegény emberen hatékonyan tud segíteni. Az Egymillió Csillag a szegényekért akció az egyházmegyei karitász egyik kiemelt adománygyűjtése. Az udvarba betérők adakozása sokak számára teszi szebbé a karácsonyt. A családokat körültekintően választják ki az önkéntesekkel, hogy valóban a rászorulókhoz jusson el a segítség.  „Az Adventi Udvar jótékonysági vásárában, a látogatók arcán tükröződik, hogy jó adni és persze jó kapni is. A kicsiben elkezdett segítségnyújtás képes újabb segítségnyújtást elindítani. Egyre több ember szívében ébred fel a vágy, hogy adjon” – mondta el Nagy Lajosné Krisztina, az egyházmegyei karitász vezetője.

Aki a Székesfehérvári Püspökség Adventi Udvarában jótékonysági céllal is szeret vásárolni, idén is megtalálja a csökkent munkaképességűek által készített szép portékákat, kézműves tárgyakat. Sok székesfehérvári szívesen ellátogat, mert személyesen találkozik azokkal, és tudja, segítsége odaérkezik, ahová szánja.

Kedves hagyománya az Adventi udvari rendezvényeknek az egyházmegye katolikus iskolásainak műsora, akik a színpadi fellépést egyfajta karácsonyi ajándékként hozzák el évről évre Székesfehérvárra. A gyertyagyújtás második alkalmával a Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai és tanárai adtak zenés, verses-énekes karácsonyváró műsort.

Gördítsünk el minden akadályt az életünkben, úgy várjuk az Úr érkezését – mondta Ugrits Tamás pasztorális helynök köszöntőjében, majd felolvasta advent 2. vasárnapjának evangéliumát. ,,Készítsétek az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit. Minden völgyet betöltenek, minden hegyet és halmot elhordanak; ami görbe, egyenes lesz, a göröngyös pedig sima úttá: és meglátja minden test Isten üdvösségét.’’

Adventi elmélkedésében Spányi Antal megyés püspök a készület idejét olyan lehetőségnek nevezte, amelyben átgondolhatjuk, mi az Isten akarata az életünkben. „Ezekben a napokban sokat aggodalmaskodunk, hogyan is lesz az ünnep, kit mivel fogunk majd megajándékozni, hogy örömet szerezzünk a másiknak. Az ünnepre való készület napjai gyorsan szállnak, már a második gyertya lángja jelzi az ünnep közeledtét, de vajon az Úrhoz közelebb kerültünk-e? Elfáradunk, egymásnak feszülünk, türelmetlenek vagyunk, megbántjuk egymást. A rossz érzés csak növekszik, pedig békéről álmodunk. Pedig az Isten Fiát várjuk, valami szent ünnepet szeretnénk megélni.”

A főpásztor a Szeplőtelenül Fogantatott Szűz Mária ünnepéhez kapcsolódva úgy beszélt Máriáról, mint aki mindig Isten akaratát kereste, akinek életében sok, nem várt dolog történt, mégis Isten békéjét hordozta minden körülmények között. „Legyünk képesek mi is keresni és felismerni az Úr akaratát. …  Ami történik, azt hogyan tudjuk úgy megélni, hogy az Istennek is tetsző legyen? Hogy tudjuk úgy megélni életünket, hogy abból a másikra békesség áradjon, hogy öröm fakadjon a mi szívünkben és a másikéban is, hogy szeretetben teljék az életünk” – emelte ki elmélkedésében Spányi Antal püspök.

Az Adventi Udvar második ünnepi gyertyagyújtása a közös imádsággal végződött. Sokan tértek be ismét, hogy meghallgassák a megyés püspök elmélkedését, és közösen imádkozzanak a főpásztorral. Az eseményen részt vett Cser-Palkovics András polgármester és a város több közéleti vezetője is.

Berta Kata
Fényképet készítette Lugosi Balázs
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk