Adventi püspöki szentmise a Bv. Intézet székesfehérvári objektumában - beszámoló

2019. 12. 23. | | 2019. 12. 24.

 

 

„Újra és újra elfogad minket, eljön a szívünkbe” - Adventi püspöki szentmise a Bv. Intézet székesfehérvári objektumában

2019.12.23. – A büntetés-végrehajtási intézetek - a börtönlelkészek missziós munkájának eredményeként - minden évben kinyitják kapuikat a felekezetek és az egyházak képviselői előtt. Támogatják az ünnepek, a hitéleti események vallásos ünneplését. Kurusa János bv. alezredes, parancsnok-helyettes és Tornyai Gábor börtönlelkész meghívására szentmisét mondott Spányi Antal megyés püspök a karácsony jegyében, a Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet székesfehérvári objektumában. A liturgián részt vettek az intézmény munkatársai és mintegy 40 fogvatartott. Ezek az események segítik kilépni a fogvatartottakat a hétköznapokból, megerősítik azokat, akik Isten segítségével szeretnének változtatni életükön.

„Karácsony közeleg, az advent végéhez érkeztünk. Elérkezik az az ünnep, amely mindenkinek hirdeti: közel van hozzánk az Úr. Isten Fia megszületett barlangistállóban. Eljött, hogy elvegye bűnünket és szabaddá tegyen minket. Ez az ünnepi esemény sok érzelmet felhoz bennünk. Kérjük Istentől bűneink bocsánatát, hogy meg tudjuk újítani életünket, lélekben és szívben meg tudjuk élni szeretteinkkel ezen a helyen is az együttlétet, és imádságban fejezzük ki szeretetünket és jókívánságainkat feléjük.” - kezdte szentmisét a megyés püspök.
 
A főpásztor beszédében az ember teremtése után, a bűnbeesés biblia történetén keresztül mutatta be, hogy a bűn okozta sebek mennyi fájdalmat és megpróbáltatást hoztak az emberiség életébe. „Az ember megtapasztalja a bűn legsúlyosabb valóságát, és a maga rabságát, miután azt gondolta megélte a teljes szabadságot. Ádámnak és Évának meg kellett látnia, hogy mindent elvesztett. Az egyik bűn hozta másikat. … Ígéretet kaptak azonban, hogy érkezni fog Valaki, aki visszaadja majd, ami elveszett Isten és ember között. A próféták azért jöttek, hogy az ősi ígéretet az emberek emlékezetébe idézzék: készítsétek a szíveteket, hogy befogadjátok az Istent. - Aztán megszületett a gyermek Jézus, akinek nem volt helye az emberek között. Máriának, a szülés előtt álló asszonynak, kitaszítottságban, nincstelenségben kellett világra hoznia Szent Fiát. Jöttek ugyan az angyalok, a három királyok, de mégis kevesen látták meg Benne, az isteni gyermeket. Amikor Jézus 30 évesen, zsidó szokás szerint vándortanító lehetett, hirdetni kezdte: van bűnbocsánat Istentől, szeret és nekünk is szeretnünk kell mindenkit. Hirdette, hogy a bűn mindig a jó ellen van, és az embernek dönteni kell, hogy elkerüli a rosszat és a jót teszi. Azért, hogy higgyenek neki, - hogy maga az Isten jött közénk, - csodákat is tett olyanokat, amelyek túlmutatnak az ember lehetőségein.

A püspök arról is beszélt, Jézus fellépése sokakat bántott, mert irigyelték kegyelmi erejét, nem fogadták el mélyreható szeretetét a bűnösök iránt. Keresztre feszítették két gonosztevő közé, de halálával megtörte a bűn hatalmát, megszabadított minket, hogy az Ő kegyelméből új életet kezdjünk. Nem a múlt számít, ahogy a jobb latornál sem, aki felismerte az Isten Fiát benne és megtért. A keresztényüldöző Szent Pál élete is megfordult és egészen Istennek adta életét miután Jézussal találkozott. „Isten szeretett gyermekei vagyunk, újra és újra elfogad minket. Karácsonykor éljük meg ezt a szeretetet ezek között a sajátos körülmények között, amikor lélekben vehetjük csak magunk köré szeretteinket. Teremtsünk békét magunkban, és imában kérjünk áldást hozzátartozóinkra, hogy szent legyen az ünnepünk. … Kívánom, hogy Isten közelségét tudják megtapasztalni a szívükben, mert Jézus ennek az évnek a karácsonyán is meg akar születni. De nem barlangistállóban, kidobott gyermekként, hanem a szívünkben.” – fejezte beszédét a főpásztor.

„Ébredj ember mély álmodból, megszabadulsz rabságodból!” – hangzott a szentmisében Virág György Barnabás és zenekara gitáros énekei között. A jelenlevők a lélekből szóló karácsonyi dalokon keresztül meghallhatták a jó hírt: Jézus mindenkiért, őértük is eljött. „Emmánuel, Velünk Úr!” 

Berta Kata
Fényképeket készítette Lakatos Domonkosné c. bv. alezredes


Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk