Adventi koszorúkészítés a Székesfehérvári Múzeum munkatársaival - beszámoló

2019. 11. 30. | | 2019. 12. 02.

 

 

Hogy bevilágítsa a leghosszabb éjszakát – Adventi koszorúkészítés a Székesfehérvári Múzeum munkatársaival

2019.11.30. – Az adventi koszorúkészítés a karácsonyra való előkészület időszakának kezdete. A székesfehérvári püspökség Adventi udvari rendezvényeihez csatlakozva, a kicsiket és nagyokat egyaránt várták egy kötetlen délutáni foglalkozásra a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum szervezésében, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házba. Advent első szombatján tehát a koszorúkészítésé volt a főszerep. A szükséges alapanyagokról és a készítés módjáról a múzeum munkatársai gondoskodtak. Az eseményre Spányi Antal megyés püspök is ellátogatott.

Sokan tértek be a művelődési házba kezükben gyertyákkal, hogy a szülők és gyermekek együtt készíthessék el a család adventi koszorúját. Mindenki a maga ízlése szerint alkothatott. Voltak minimalisták, akik a lényegre, a négy liturgikus színű gyertyára összpontosítottak, és voltak, akik harsányabb, színesebb, vagyis az örvendezőbb díszítést választották. Szép volt látni a sokféleséget.

Volt, aki egyedül érkezett a foglalkozásra, mert meglepetésnek szánta a valóban egyedi, kézműves munkát szeretteinek. A koszorú az otthonokba varázsolja a várakozást, a meghittséget, különösen akkor, amikor a család este le tud ülni mellé egy kis időre.

A Székesfehérvári Múzeum munkatársaival készített családi, adventi koszorúkat Spányi Antal megyés püspök az első adventi gyertyagyújtás alkalmával a Püspöki Palota udvarában megáldotta. A főpásztor hangsúlyozta, annak, hogy a hívő ember a Megváltó születésére emlékezik, külső jele az adventi koszorú, amelynek négy gyertyája az adventi időszak négy vasárnapjára utal. A lila a bűnbánati időszakra hívja fel a figyelmet, a rózsaszín gyertya pedig annak az örömét hozza el, hogy az Úr közel van hozzánk. Ahogy egyre nő a sötétség időszaka, egyre hosszabbak az éjszakák, advent vasárnapjain minden alkalommal eggyel többet gyújtunk meg. Így nő a fény a koszorún, és érkezünk el karácsony szent ünnepéhez, melynek fényei bevilágítják a leghosszabb éjszakát.

Berta Kata
Fényképeket készítette Bechtold Panna
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk