A vértessomlói Sarlós Boldogasszony templom búcsúja - beszámoló

2011. 07. 03. |

 

Vértessomló Sarlós Boldogasszony templom búcsúi szentmiséje előtt  a hagyomány szerint a falu kápolnájától templomi és történelmi zászlókkal érkeztek a környékbeli zarándokok Vértessomlóra, majd a megyésfőpásztor vezetésével a falu közepétől népviseletbe öltözötten, körmenetben vonultak a kegytemplomhoz. A zarándoklaton közös imádságba foglalták mindazokat, akik gyermekeket szeretnének.

 szentmise a sátor alatt

 

Spányi Antal szentbeszédében elmondta, hogy a magyar ember különös érzékkel és szeretettel nevezi el a szívéhez közel álló Mária-ünnepeket. A mai ünnep a "Találkozás" ünnepe - a magyar ember számára: Sarlós Boldogasszony ünnepe.

Erzsébet hosszú évtizedeken keresztül imádkozott férjével, Zakariással együtt. És hosszú ideig úgy tűnt: reménytelenül várakoznak gyermekre. De Isten meghallgatja az imádságot, és nyilvánvalóvá teszi, hogy ami az embernek nem, az Istennek lehetséges.

Mária is imádkozik, keresi Isten akaratát. Ebben az imádságos csöndben fölkeresi őt Isten angyala: az Ige megtestesül és édesanyja Mária lesz.

Isten kegyelmét sosem önmagunkért kapjuk, hanem másokért is. Erzsébet is gyermeket vár, és Mária útnak indul hozzá, mert segíteni akar. Bátorság kellett ennek az útnak a megtételéhez. A két asszony találkozását az öröm jellemzi: örülnek egymás örömének és Isten dicsőségének. Gyermekeiket is Isten szeretetére nevelik.

A média ma nem az önzetlen és Istenre figyelő életre nevel. Jó látni, hogy vannak családok, amelyek kisgyermekeket örömmel nevelnek, kismamákat, akik boldogan várják gyermekük születését. A gyermekekért hozott áldozat végül örömmé változik.

Ma, Sarlós Boldogasszony ünnepén kérjük, Máriát, hogy imájával segítsen minket.

 

Homília meghallgatása:

 

Vértessomló több száz éve kiemelkedő kegyhelye a Boldogságos Szűz Máriának, ahol egyre többen veszünk részt a közös imádságban. Idén a Család évében különleges alkalom is ez a mai: áldásban részesülnek a gyermekáldásra várók, kisgyermekeket nevelők. A főpásztor közös imádságra hívta a híveket, hogy Isten áldása legyen velük és rajtuk, és hogy minden  megfogant életet áldásként fogadjanak és szeretetben neveljenek  a magyar családok.
 

- Marian -
Fényképeket készítette dr. Berta Gábo
r
Videó: - BPK és Somogyi Tamás -

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk