A Szent István Emlékérem és Díj átadása - beszámoló

2022. 08. 16. | | 2022. 08. 17.

 

 

Juhász Judit újságíró vehette át a Szent István Emlékérmet és Díjat

2022.08.16. - Idén 19. alkalommal adták át a Szent István Emlékérmet és Díjat, az idei kitüntetett Juhász Judit újságíró, a Magyar Művészeti Akadémia sajtófőnöke. A magánszemélyek által 2004-ben alapított Szent István-díjat minden évben olyan személyiségnek ítélik oda, akinek munkásságához, szakmai életútjához, emberi hozzáállásához mindenkor Szent István öröksége szolgált iránymutatásul.

Az Államalapító Szent István Érdemrend és Díj Alapítvány kiemelt célja a Szent István-i keresztény értékrend megismertetése és elfogadtatása a társadalom széles körében. Az alapítvány 2004-ben hozta létre a Szent István Emlékérmet és Díjat. Székesfehérvár legkiemelkedőbb civil elismerését váltott esztendőben kapja székesfehérvári, illetve országos-nemzetközi szinten ismert és elismert személyiség, akinek szakmai életútjához, emberi hozzáállásához mindenkor az államalapító király öröksége szolgált iránymutatásul, keresztény életet élt, és ennek szellemében kiemelkedő tevékenységet végzett.

A díjátadó ünnepségen megjelenteket Spányi Antal püspök köszöntötte, kiemelve, hogy Szent István álma igazi érték, igazi szépség volt és ennek az álomnak köszönhetjük, hogy most itt vagyunk. "Amikor Szent Istvánhoz hasonlóan mi is tesszük azt, amit tennünk kell, itt és ma, akkor kiállunk az igazság mellett, szépen beszélünk az igazságról és próbálunk igaz módon adni híreket. Akkor törekszünk arra, hogy a keresztény erkölcsöt, mint Európa alapját őrizzük és ápoljuk és erre reflektorfénnyel, az igazság erejével rámutassunk. Ha így cselekszünk, akkor a magunk helyén biztosan azt tesszük, ami a Szent Istváni értékrend lényege." - hangsúlyozta Spányi Antal püspök, hozzátéve, hogy a kuratórium évről évre arra törekszik, hogy a jelöltek közül azt válassza ki, aki leginkább megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A püspöki köszöntő után Dr. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója, a Szent István Emlékérem és Díj Kuratóriumának tagja ünnepélyesen bejelentette: az idei díjazott Juhász Judit újságíró, a Magyar Művészeti Akadémia sajtófőnöke.

Juhász Judit közgazdász diplomája megszerzését követően elvégezte a Magyar Újságíró Szövetség újságíró iskoláját. Szakmai pályafutását a Magyar Rádiónál kezdte, ahol csaknem két évtizeden át szerkesztő-riporterként, majd főmunkatársként dolgozott. Az első szabadon választott magyar kormánynak négy évig szóvivője, a Westel Rádiótelefon Kft. PR igazgatója, majd a Magyar Rádió Zrt. műsorokért felelős alelnöke volt. 2001-től a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtófőnöke, ezt követően a Magyar Katolikus Rádió alapítója és vezérigazgató-helyettese.

A Kazinczy-, Pethő Sándor és Príma-díjas újságíró munkásságát 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével ismerték el. A Magyar Művészeti Akadémia köztestületté válását követően az Akadémia első sajtófőnöke, szóvivője lett. Elhivatott közéleti, közművelődési tevékenységei közül külön méltatást érdemel az Anyanyelvápolók Szövetségének kötelékében végzett áldozatos munkája, mely szervezetnek 2013 decembere óta elnöke, valamint meghatározó személyisége, alelnöke a Magyar Örökség Díjbizottságának is.

Az ünnepségen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára mondott laudációt a díjazottról, kiemelve, hogy Juhász Judit olyan keresztény ember, aki vállalja hitét a közéletben és a médiában is. "Juhász Judit megmutatta, hogy a médiában lehet úgy is dolgozni és tevékenykedni, hogy nem durva és közönséges az ember. Nem a szennyet terjeszti, és nem azzal akar népszerűséget szerezni. Lehet úgy is érdekes az ember, ha a szépet mutatja be, szelíden, és nem harsányan mondja el az igazat. Keresztényként igazunkért kiállni a médiában is lehet: ez jellemzi Juhász Juditot. Ez a bátorság és szerénység, egyben határozottság jellemezte kormányszóvivőként is." - fogalmazott Soltész Miklós.

A díjazottról egy kisfilmet is készített a Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió, amelyben felvillant a díjazott családi háttere és gyermekkora is. Juhász Judit Leszkovszky Judit néven a Ferencvárosban, nehéz sorsú munkáscsaládban született, szülei mégis mindent megtettek azért, hogy tanulhasson, hogy neki könnyebb élete lehessen, mint szüleinek. A Leőwey Klára Gimnáziumban érettségizett, ahol Andor Ilona kórusában énekelt, saját bevallása szerint a zene rengeteget adott hozzá személyiségéhez. A díjazott a kisfilmben arról is beszélt, hogy egy riporternek, újságírónak fontos társadalmi felelőssége van: az igényesség, a pontos fogalmazás és a tiszta beszéd formálja, alakítja az embereket és nem igaz, hogy az igénytelenséggel lehet megszólítani a széles rétegeket.

Az ünnepség végén Juhász Judit köszönetet mondott a díjért és az elkészült kisfilmért. Pályafutása mottójának nevezte Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, egyetemi tanár, politikus szavait, aki jelen volt az ünnepségen is: "Szólalj meg, s én megmondom, mennyire becsülöd meg ajándékba kapott magyarságodat." "Ez a mondat abroncsként fogja át az elmúlt ötven évet. Szólalj meg hitelesen, becsületesen.." - hangsúlyozta Juhász Judit, ak visszatekintve az elmúlt évtizedekre a legfontosabbnak azt nevezte, hogy folyamatosan szeretet veszi körül és reméli, hogy ez a szeretet tovább élteti.

Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió
Forrás: szekesfehervar.hu
 

 


 

 

A rendezvény

 

 

Juhász Judit portréfilm

 


Korábbi évek beszámolói:

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk