A nagyböjt kezdete a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumban - beszámoló

2013. 02. 13. | 2013. 02. 15.

 

hamvazás



„Az egész világon könyörülsz, Urunk,
és semmit sem vetsz el abból, ami kezed műve,
eltörlöd az emberek bűneit, ha bűnbánatot tartanak,
és irgalmas vagy hozzánk, Urunk, Istenünk.”

A Bölcsesség könyvéből vett imádsággal kezdte meg a hamvazószerdai bűnbánati liturgiát Filó Kristóf püspöki biztos atya a budakeszi plébániatemplomban, melyet a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium diákjai és tanárai zsúfolásig megtöltöttek. A nagyböjti időszak, mint minden évben, az idén is a hamvazás szentelményének kiszolgáltatásával kezdődött. Kristóf atya az evangélium kapcsán beszélt a helyes böjtölési szokásokról, az ima erejéről, és az embertárs felé való odafordulás jó gyakorlatáról.

A Prohászkában a szent negyven nap alatt lehetőségük nyílik a diákoknak a Mindennapok lelkigyakorlatában hittanári vezetéssel megtapasztalni a Jézussal való találkozás örömét, amely a feltöltődés lehetőségét adja meg arra, hogy lelkesedéssel tudjanak feladataiknak nekilátni, valamint, hogy „helyre és rendbe tegyenek” néhány olyan dolgot a mindennapokban, amelyekkel nem tökéletesen elégedettek. A napi szentírási szakaszok segítségével való egyéni elmélkedések kapcsán felmerülő kérdéseket, megtapasztalt kegyelmeket egy heti közös találkozón osztják meg egymással a lelkigyakorlatozók.

A nagyböjti idő csúcspontján, a nagyhéten minden osztály lelki napon vesz majd részt, amit a már mintegy másfél évtizedes hagyománnyal rendelkező nagykeddi éjszakai virrasztással, szentségimádással zárnak le, hogy aztán saját egyházközségeikben megújult szívvel és lélekkel éljék át megváltásunk ünnepét, Urunk feltámadását.

Bilik János
hittanár, igazgatóhelyettes

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk