A kommunizmus áldozatainak emléknapja Dunaújvárosban - beszámoló

2024. 02. 29. | 2024. 03. 02.

 

 

A kommunizmus áldozatainak emléknapja Dunaújvárosban

2024.02.29. - Minden évben február 25-én emlékezünk meg a kommunista diktatúrák áldozatairól. A dunaújvárosi rendezvénynek a Dunaújvárosi Egyetem adott otthont, amelyen jelen volt többek között dr. Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője, Spányi Antal megyéspüspök és a helyi egyházközségek vezetői is.

Fodor Endre, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának sajtófőnöke elmondta, hogy a bizottság két kiállítási anyaggal érkezett az eseményre, amelyek azt hivatottak bemutatni, hogy a kommunista időkben a pártállam miként indított kegyetlen hadjáratot az egyházi közösségek ellen, és kik voltak a hitvalló egyház magyar mártírjai.

Dr. Mészáros Lajos beszélt arról, hogy világviszonylatban mintegy százmillióra becsülik a halálos áldozatok számát, ezen belül Kelet-Közép-Európában körülbelül egymillióra.

Hogy miért fontos az emlékezés, arra Spányi Antal megyéspüspök világított rá beszédében. Mint mondta, az ember olyan teremtmény, amely nemcsak emlékezni tud, hanem felejteni is. Viszont ha felejtünk, akkor kitesszük magunkat az ismétlés veszélyének. Legyenek olyan emlékeink, amelyeket szívünkbe zárhatunk, önmagunkat is védve ezzel. Szólt arról is, hogy a mai fiatalok talán már el sem hiszik, amit szüleik, felmenőik elmesélnek nekik a régi idők nehézségeiről. Például hogy volt olyan korszak, amikor nem lehetett templomokat építeni, vagy éppen harangot kongatni, ami ma már szinte elképzelhetetlen. A hitet azért támadják, mert ez fontos támasza az embereknek, hit nélkül pedig bizonytalanokká válunk. Ilyen támaszt jelent a család is, mint szent kötelék, akárcsak a haza, a nemzet, amelyek gyökereket adnak nekünk. Ha gyenge, töredezett a gyökér, ingataggá válunk, viszont ha stabil és erős, akkor kibírhatjuk a kibírhatatlant, a megpróbáltatásokat, akárcsak a Légy hű mindhalálig tablósorozaton bemutatott egyházi személyek is, akik vállalták küldetésüket és üdvösségre jutottak. A kommunizmus, a szocializmus, a nemzeti szocializmus, még a modern liberalizmus is támadja a család és a nemzeti tudat hagyományos értékeit. Gyalázó a családokra nézve az, amikor arra tesznek próbálkozásokat, hogy sokkal szebb, ha egy furcsa, színes világban egyek vagyunk. Azért veszélyesek ezek az eszmék, mert mindig is tragédiába torkollottak a történelem során. Spányi Antal hangsúlyozta, mindig maradjunk hűségesek ezeréves hagyományainkhoz.

A megyéspüspök elgondoltató szavai után dr. Soós Viktor Attila egyháztörténész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja tartotta meg előadását a kommunizmus egyházüldözéséről. Számos érdekességgel szolgált a kegyeletlen időszakból. A legnagyobb terror 1953-ban és 1957-ben érzékelhető, ekkor hallhatunk a legtöbb vértanúról. A mártírok között volt Boldog Brenner János, akinek életről és tragikus haláláról is beszélt előadásában Soós Viktor Attila. Az előadó kiemelte, Brenner Jánost, ahogy társait is, a hitükért ölték meg. Ők csak tették a dolgukat, komolyan vették hivatásukat, az elköteleződést. Történetük azt az üzenetet hordozza, hogy az, ami az életfeladatunk, ahová a sors rendel minket, csináljuk igaz szívvel, s álljuk meg ott a helyünket.

 Forrás, több kép és teljes szöveg: www.duol.hu

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk