9. Egyházmegyei Nap - Pünkösdhétfő - beszámoló

2014. 06. 09. | | 2014. 06. 10.

 

Fotó dr. Berta Gábor 



A Székesfehérvári Püspökség 9. alkalommal rendezte meg az Egyházmegyei Napot Balinkán, a Tölgyes Tábor és a Falutábor területén. Mintegy 3000 ember számára nyújtott kikapcsolódást, ismerkedési lehetőséget és lelki töltekezést a nap, mely során sokszínű rendezvényekkel várták az érkezőket. A forró napsütés ellenére nagyon sok család, kisgyermek és idős vett részt szinte minden egyházközségből a gazdag programokon, a lelkiségi mozgalmak bemutatkozásán.

Az egyházmegyei nap fő szervezője Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató a találkozó elején elmondta, a nagyszabású rendezvény célja, hogy mindenki úgy térjen haza, hogy szívében erőt kapott tanúságtételéhez otthon a családja körében, egész életének környezetében.

A mi felelősségünk, hogy a templom ajtaját, a plébánia kapuját és a szívünket is tágra nyissuk, és abban segítsük az embereket, családokat, fiatalokat, hogy megtalálják újra az egyházat. – mondta el nyitó beszédében Spányi Antal megyés püspök. Ferenc pápa nemcsak a papokat, hanem minden hívőt arra szólít, hogy a Lélek ösztönzésére szabadon, bátran és személyesen szóljon az evangéliumról, ahogy az Egyház Pünkösd reggelén született, amikor kilépett az utolsó vacsora terméből.

A találkozón a családokkal foglalkozó egyházmegyés munkatársak is részt vettek. A családpasztoráció új útjairól is beszélgettek a betérők Harkai Gábor családreferens pappal. Először mutatkozott be a Szent András evangelizációs iskola is, amely Mexikóból indult és az egész világot behálózva felnőttek evangelizációjával foglalkozik. A Katolikus Karitász RÉV Szenvedélybeteg Szolgálata az egyházmegyei napok állandó résztvevője, hogy felhívja a figyelmet a segítségre szorulókra. A Cursillo lelkiségi mozgalom Spanyolországból ered, a világháborúban és azt követően számos papot veszített el az egyház. A civilek kezdeményezésére, ezért zarándoklatot szerveztek Compostela-ba, amelyet végigjárva kialakult az imádáságban, elmélkedésekben eltöltött napok menete. A mára világméretű mozgalommá alakult Cursillo elérkezett a Székesfehérvári Egyházmegyébe is.

Az egyházmegyei napon idén is figyeltek arra, hogy a gyermekek jól érezzék magukat. Az egyházmegye oktatási intézményei vidám pünkösdi műsorokkal készültek, kerti fajátékok, légvár, ugráló, kézműves foglalkozások, lovaglás várta a legkisebbeket. Az ifjúsági programok mellett lehetőség nyílt az idősebb korosztálynak az imádságra, éneklésre, szentségimádásra.
A közös zárószentmisén együtt adtak hálát a nap kegyelmeiért kicsik és nagyon egyaránt. A szervezők reménykednek abban, hogy a Pünkösd megünneplésére érkezett papok és híveik találkozása, közös imádsága, a főpásztor szavainak iránymutatása segít abban, hogy a hétköznapok során is tudjunk a Szentlélek szavára hallgatva élni. 

BPK
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 

Spányi Antal beszéde:   1406ehmnap_puspokibuzditas.pdf (86 kB)

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk