Élni Teljesen Jó - beszámoló

2023. 11. 18. | | 2023. 11. 18.

 

 

2023.11.18. - Az élet kultúrájának Noé-bárkáját szeretnénk építeni – Életvédelmi napot rendeztek Székesfehérváron

48 településről 58 közösségből érkeztek résztvevők az Országos Életvédelmi Napra, melyet Élni TELJESEN Jó! címmel rendeztek meg Székesfehérváron két helyszínen. A konferenciát a Szent István-bazilikában bemutatott szentmise és szentségimádás zárta.

Harmadik alkalommal tartották meg a tematikus napot Vác és Kaposvár után most Székesfehérváron, melynek Marton Zsolt váci megyéspüspök, az MKPK családreferens püspöke és Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök voltak házigazdái, szervező házaspárja pedig Kissevich-Horváth Péter és Hajnalka volt. Roska Péter pápai káplán nyitotta meg imádságával a konferenciát.

A felnőttek számára a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban három blokkban szerveztek programot, melynek mindegyikén hallhattunk mély, őszinte, szívből jövő tanúságtételt, majd az Egyház tanítását az adott témában, melyet kerekasztal-beszélgetések követtek Keresztes Ilona moderálásával. A kisebb gyermekek számára is itt szerveztek programokat, hogy a szülők közelében lehessenek. Egész nap látható volt a Szent Janka-kiállítás, számos szervezet mutatta be magát könyveivel, prospektusaival, és a szünetekben személyes beszélgetések során.

Spányi Antal köszöntőjében utalt a mai társadalomban tapasztalható zűrzavarra, amelyek miatt a családok kihívásokkal néznek szembe. Felszínre kerültek az élet végével kapcsolatos kérdések vagy a nemi identitás problémái, de a városban járva is tapasztalható, hogy hajszoltak az emberek, a gyermekek nem kapják meg szüleiktől az odafigyelést. Családok esnek szét, létrejön a régi mellett egy új – tragédiákba hajló következményekkel, jóvátehetetlen károkkal és szenvedésekkel. A püspök rámutatott, szükséges, hogy valaki kimondja: élni jó, méghozzá úgy, ahogy Isten törvénye megmutatja, Krisztust követve.

Az egyházmegye és a MKPK azért vállalta fel ezt a napot, hogy az igazságot kimondjuk, az üzenete minél több emberhez eljusson. Lehet, hogy bennünk is vannak kérdések, nem vagyunk minden területen szakemberek. Az Egyház tanítását – azt nem megválogatva – a fiataloknak is tovább kell adnunk, mert nekünk ebben van az igazságunk, erőnk és az örömünk. Ez az igazság legyen életünk kincse, ami úgy gyarapszik, hogy bőven osztjuk – buzdított a székesfehérvári megyéspüspök.

Marton Zsolt megnyitó gondolataiban hangsúlyozta: mi az életet akarjuk képviselni, az élet kultúráját szeretnénk hirdetni akkor is, ha az ellenkező hangok erősebbek.

Az első blokk azt járta körül érzékenyen, mi van akkor, ha nem úgy jön az élet, mint ahogyan elképzeltük. Ennek során az abortuszról, a meddőségről, a természetes családtervezésről és a terhesdiagnosztikáról is szó esett.

A második központi témája a szülői hivatás volt, melyben a nevelőszülőségről, az örökbefogadásról és a lelki adoptálásról ismerhettünk meg megküzdött emberi sorsokat.

A harmadik, azaz délutáni blokk az időskor problémáit, idős szeretteinkről való gondoskodást is felölelte; az életünk akkor teljes, ha van kivel megosztani, erőforrásunk a család, a közösség, főleg olyan helyzetekben, amikor veszteség ér minket, sérült gyermek születik a családba, gyászt élünk át.

Az életvédelmi nap díjátadója után a felnőttek átvonultak a Székesegyházba. A fiatalokat a Ciszterci Szent István Gimnáziumban várták egész napos programsorozattal különböző, őket érintő témákban előadásokkal, workshopokkal és játékos foglalkozásokkal, majd a nap végén ők is átmentek a közös szentmisére.

Szöveg forrása és teljes szöveg,
még több kép
: magyarkurir.hu

 


 

 

Marton Zsolt püspök a székesfehérvári életvédelmi nap szentmiséjén – Az imádság az életünk kerete

2023.11.18. - Az Élni TELJESEN Jó! országos életvédelmi nap zárásaként a székesfehérvári bazilikában szentmisét mutatott be Marton Zsolt, váci és Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök számos pap koncelebrálásával.

Marton Zsolt püspök köszöntötte az életet támogató, ünneplő testvéreket és osztotta meg gondolatait. Minden tevékenységünk az élet védelmében a fogantatástól az utolsó földi percekig Krisztusban nyer értelmet. Minden tevékenységünk kiindulóforrása és végcélja a szentmise, és ez igaz az imádságra is. Életünk kerete az imádság. Az imádsághoz őszinteségre van szükség, a szívünk, értelmünk teljességét kell adni. Olyan ez, mint egy nyersanyag Isten számára, aki dolgozik rajta a javunkra, értünk. Néhány kisbaba életben maradt, nem került sor abortuszra, mert Isten meghallgatja az imát a leglehetetlenebbnek tűnő helyzetben is.

A homília után több mint tizenöt ember elköteleződött a lelki adoptálás mellett: vállalják, hogy kilenc hónapon át imádkoznak egy magzatért, akit az abortusz veszélye fenyeget. A lelki adoptálás mellett újonnan elkötelezettek a szentmise végén kis csomagot kaptak az imádsággal és egy magzat szobrával. Az életvédelmi nap szentségimádással zárult. A bazilika szentélyétől jobbra elhelyezett

A meg nem született gyermek vándorszobra november 15-től 22-ig látogatható 9 és 17 óra között.

Szöveg forrása és teljes szöveg, még több kép: magyarkurir.hu

Fényképeket készítette Magyar Kurír és Kovács Marcell
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

  


 

Kapcsolódó hírek: 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk