Bibliaismereti verseny döntő Alsószentivánon - beszámoló

2019. 05. 13. | | 2019. 05. 15.

 

 

„Nemcsak kenyérrel él az ember” – Bibliaismereti verseny – döntő Alsószentivánon

2019. május 13. – Régi vágyam volt, hogy a katolikus hittanosok számára is legyen olyan verseny, mely teljes egészében a Biblia ismeretére irányul. Iskolánk igazgatója, Kiss Attila örömmel üdvözölte az ötletet, de biztató szavakat kaptam Ugrits Tamás irodaigazgató atyától és Szalma István EKIF/EHF elnöktől is.

Így szeptemberben hozzáfogtam a szervezéshez. Meghirdettem a versenyt az egyházmegye felsős katolikus hittanosainak – függetlenül attól, hogy egyházi vagy más fenntartású iskolában tanulnak-e. 4 fős csapatokat kellett alkotni, melyekben max. 2 fő lehetett egy évfolyamból. 40 csapat adta be jelentkezését a versenyre, azonban sajnos, néhányan nem oldották meg egyik feladatsort sem.

Hagyományteremtő céllal indult a verseny, kezdésnek Szent Máté evangéliumát választottam. Részekre bontva dolgoztuk fel. Három beküldendő feladatsor volt, melynek 1. fordulója a karácsony előtti időre esett, így a születés körüli eseményeket dolgozta fel. A 2. forduló a tanítás éveit, a 3. forduló pedig a nagyböjti időhöz is igazodó jövendöléseket, szenvedéstörténetet és feltámadást hozta közelebb a versenyzőkhöz.

A döntőre vegyesen válogattam a Szentírás eseményeiből, szem előtt tartva, hogy alaposan áttanulmányozták már, így inkább játékos, mintsem megerőltető feladatokkal kívántam bombázni az ifjakat.

Minden fordulónak volt egy „kreatív” feladata: Az első fordulóban olyan rajzos alkotásokat kértem, melyek Jézus születésének eseményeit dolgozzák fel, de úgy, mintha ma történne meg. A második fordulóban fogalmazást kellett írni olyan szemszögből, mintha jelen lettek volna Jézus színeváltozásánál. A harmadik fordulóban egy olyan rajzot kaptak, mely a tanító Jézust ábrázolja a tömeggel, de oda nem illő tárgyak, öltözetek tették viccessé a jelenetet – ezeket a hibákat kellett felfedezni (42 db volt elbújva  ) A döntőről sem maradhatott el valami hasonló, s mivel 12 csapatot hívtam be, így adva volt az apostolok megmintázása – avagy az egyik versenyzőt apostollá kellett formálni. Azt, hogy kinek melyiket, előzetesen megkapták a csapatok. Jó kis csapatot alkottak így együtt.

A döntő csapatait képgalériánkban meg lehet tekinteni. Helyezettek lettek:

I.    Szent Gellért – Diósd
Hitoktató: Balogh Gyuláné
Barátossy Bulcsú 6.
Tóth Benedek 6.
Csonka Zsófia 5.
Balogh Julianna 7.

II.    Ábrahám népe – Mór
Hitoktatók: Bakonyiné Kővágó Éva; Lászlóné Gaál Adrienn
Sárközi Zsófia Krisztina 5.
Temesvári Borbála 5.
Krausz Balázs 6.
Ott Márton Tamás

III.    Móri zarándokok – Mór
Hitoktató: Virág Orsolya
Fiedler András 6.
Hartl Kristóf 7.
Kendl Boglárka 8.
Stróbl Réka 8.

Nem volt kis munka a feladatok kitalálása, összeállítása, de nagy örömmel csináltam – rengeteget forgattam közben magam is a Szentírást.  Remélem, örömüket lelték a csapatok és hitoktatók egyaránt, gyarapodtak bölcsességben és hitben.

Köszönöm szépen hitoktatótársaim áldozatos munkáját, mellyel a csapatokat felkészítettétek, bátorítottátok, s talán néha „nyüstöltétek is” – biztos a javukra válik. Köszönöm mindenki nevében a sok-sok imát, mely többek között az esőmentes időjárásért is történt. Jelentem: a szentmisén csak épphogy szemerkélt egy kicsit, délutánra pedig ragyogó napsütés kerekedett. 100 évvel ezelőtt Fatimában (októberben) is szakadt az eső, mégis szárazan tértek haza.

Azt gondolom, jó volt ez az évet átölelő bibliaforgatás, találkozzunk legközelebb is!

Kanyóné Somogyi Tünde, hittanár
Fényképeket készítette: Kanyóné Somogyi Tünde és Kiss Attila

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk