Betegek Világnapja - beszámoló

2011. 02. 11. |

 

Február 11-e a Lourdes-i Szûzanya liturgikus emléknapja, II. János Pál pápa kezdeményezésére 1993-tól a Betegek Világnapja is. A franciaországi Lourdes-ban 1858-ban ezen a napon jelent meg a Szûzanya a 14 éves Soubirous Bernadettnek egy sziklabarlangban, ahol csodatevő forrás fakadt. A zarándokok száma évente több mint félmillió, a természetes módon meg nem magyarázható gyógyulások száma több ezerre tehető.

 

szentség kiszolgáltatása

 

A székesfehérvári Bazilikában tartott koncelebrációs szentmisén Spányi Antal szentbeszédében beszélt arról, hogy - amíg fiatal - az ember álmai a sikeres, szép, egészséges, boldog életről szólnak. És reméli, hogy azok valósággá válnak. Az élet mást tartogat: megérkeznek a fájdalmak, betegségek, testi-lelki szenvedések. És egyszer csak elérkezünk a "nagy sötét kapuhoz", mely a halál ajtaja, és mely az örökkévalóságba vezet.

Álmaink a szépről szólnak, de az élet meghozza a szenvedést is, mely annyira hozzátartozik, hogy a mi Urunk, Jézus Krisztus sem volt mentes ettől - nemcsak élete végén, hanem élete során sem. Mária életében is ott látjuk a kereszteket, a szenvedésnek a sebeit. XVI. Benedek pápa az idei Betegek világnapjára írt buzdításában az Úr sebeit állítja elénk, amelyeket értünk viselt, amelyekben a hívő ember elrejtőzik, és amelyek által a megváltást elnyeri.

Gyöngeségünkben tudjuk, hogy szükségünk van támaszra, megértésre, vigasztalásra embertársaink felől. Leginkább azonban arra a kegyelemre van szükségünk, amelyet Isten tud megadni nekünk: ennek a kegyelemnek a fényében tudjuk megtenni, hogy a szenvedések alatt ne összeroskadjunk, hanem azokat értékként éljük meg. A kegyelem fényében megélt szenvedésünk által Krisztushoz tartozunk, ővele válunk eggyé.

Ez a szenvedés a nagy szentek életének is része volt. A betegséget, a szenvedéseket megélve is lehetséges a boldogság és örömhír hordozójává válni. A betegek szentsége segít minket a nehézségekben: fontos, hogy készülten érkezzünk. Ez nem a haldoklók szentsége, hanem a betegeket megerősítő kenet. És amikor valóban eljön a halál órája, akkor a hitet erősíti bennünk, hogy annak fényében tudjuk átlépni a halál sötét kapuját abban a bizonyosságban: Isten szeretetébe érkezünk.

 

Homília meghallgatása:

 

A szentbeszéd után a hívek keresztségi fogadalmának megújítása következett, majd a papok imádkoztak a betegekért. Eztán szolgáltatták ki a betegek szentségét.

 

- Marian -
Videó: - BPK és Somogyi Tamás -

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk