Alzheimer világnap sajtótájékoztató - beszámoló

2019. 09. 12. | | 2019. 09. 13.

 2019. szeptember 12. - Magyarországon közel 250 ezer ember él demenciával és az érintettek száma a hozzátartozókkal együtt meghaladja az egymillió főt is. Szeptember 21-én az Alzheimer-világnapon "Adj esélyt az éveidnek" mottóval szerveznek egész napos programot a Belvárosban, hogy felhívják a figyelmet az Alzheimer-kór és más demenciák terjedésének veszélyére.

Az Alzheimer világnapot a Nemzetközi Alzheimer Társaság Edinburgh-ban 1994. szeptember 21i éves konferenciáján hirdette meg, melyen a társaság alapításának 10. évfordulóját ünnepelték. A kezdeményezéshez több mint 80 nemzeti tagszervezet csatlakozott, melyek a kampányt minden évben saját országukban szervezik.

A szeptember 21-i fehérvári programokról Spányi Antal püspök, a Katolikus Karitász elnöke, Cser-Palkovics András polgármester, Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Radnainé dr. Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója a Püspökségen tartott sajtótájékoztatót.

A katolikus egyház küldetése a szolgálat és az, hogy odaálljon az emberek mellé az egyes élethelyzetekben – mondta Spányi Antal megyéspüspök. A világban azt látjuk, hogy egy olyan jelentős problémáról, mint az Alzheimer kór kevés szó esik. Az, hogy igazán érzékenyíteni tudjuk a társadalmat még sokat kell tennünk és reméljük, hogy ez a program áttörést hozhat. Mint mondta támogatni és segíteni kell azt a közösséget, mely küszködik ezzel a bajjal. „Örülök és köszönöm, hogy ilyen széles összefogásban tudunk tenni az emberekért.”

Természetes, hogy igent mond Fehérvár a kezdeményezésre – hangsúlyozta Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere. Negyedmillió emberről beszélünk országos szinten, de a családdal együtt a társadalom tíz százaléka érintett. Arról is beszélt, hogy az állam, az önkormányzatok és a civilek összefogásával tudunk csak segíteni. „Szép hagyomány már, hogy a Lecsófesztivál mellett a Belváros másik pontján egy másik rendezvénnyel közösen mutatjuk meg, hogy mitől is város egy város. Bízom abban, hogy sok embert meg tudunk szólítani a rendezvénnyel.”

Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, fontos, hogy a demenciára és az Alzheimer-kórra ne csak egészségügyi, hanem családügyi megközelítésben is tekintsünk, hiszen a társadalom széles körét érinti. Ez egy rejtőzködő kór, sokszor a betegek és a családjaik is titkolják. Az egészségügyi, a szociális és a sportágazatnak van, lehet és kell is, hogy szerepe legyen a betegség kezelésében. A közösségek, a közösségi programok – mint például az Alzheimer Café – lehetőséget adnak a találkozásra, a tapasztalatcserére.

Radnainé dr. Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója köszönetét fejezte ki Székesfehérvár városának és az egyházmegyének, hogy befogadó módon állt hozzá az országosan is egyedülálló kezdeményezéshez. Elmondta, hogy a demencia 8-10-12 éves kórlefolyásának utolsó fázisában sokszor a családok végzik a gondozást, ami óriási érzelmi és anyagi terhet jelent. A Katolikus Szeretetszolgálat 30 éve segíti ezt a küzdelmet, ami mindannyiunk közös ügye. A szakember beszélt az INDA programról, illetve megemlítette, hogy működik a demencia szakgondozói képzés, melynek már mintegy 700 végzett szakembere van Magyarországon.

Forrás: szekesfehervar.hu
Fényképeket készítette Varga Mátyás

Program letöltése: adjeselytazeveidnek.docx (15 kB)
Plakát letöltése: alzheimernap2019.pdf (396 kB)
Teljes sajtóanyag: sajtoanyag_plakat_program.pdf (1.4 MB)

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk