„Adj esélyt az éveidnek” – Szűrőnap az Alzheimer világnapján, Székesfehérváron - beszámoló

2020. 09. 21. | | 2020. 09. 23.

 

 

„Adj esélyt az éveidnek” – Szűrőnap az Alzheimer világnapján, Székesfehérváron

2020.09.21. – Az Alzheimer-kór nemzetközi napján világszerte olyan eseményeket szerveztek, amelyek felhívják a figyelmet a demenciával élőkre és a gondozó családtagokra. Székesfehérváron az INDA – Interprofesszionális Demencia Alapprogram keretében „A demenciához kapcsolódó interprofesszionális szolgáltatások adaptációja: tudásbővítés és érzékenyítés helyi közösségeken keresztül” – elnevezésű EFOP pályázat támogatásával megvalósuló rendezvény fókuszában a megelőzés fontossága állt. Szűrőnappal hívták fel a figyelmet a demenciára az esemény házigazdái: a Katolikus Szeretetszolgálat, a Székesfehérvári Egyházmegye, valamint Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramjával összefogva.

Sokan nem tudják, hogy egy pillanatnyi feledékenységnek vagy zavartságnak mi is az oka. Szeretnénk, hogy minél többen megértsék, ha nem is teljesen, de meg lehet előzni, vagy meghosszabbítani az élet minőségét – mondta köszöntőjében Spányi Antal megyés püspök. „Azt hiszem, mindannyiunkkal előfordul, hogy valamit elfelejtünk és törjük a fejünket, hogyan is fordulhatott ez elő velünk. Ahogy az évek száma nő, egyre inkább tapasztaljuk, hogy ezzel meg kell tanulnunk együtt élni. A feledékenység, majd sokaknál a kóros feledékenység, a demencia elkíséri az embert, hol súlyosabb, hol kicsit enyhébb formában. Fontos, hogy ezeket az embereket komolyan segítsük, de nemcsak őket, hanem a hozzátartozókat is. Akiknek ugyanúgy nehéz a helyzetük, mert szerettük alapvető dolgokat elfelejt, folyton keresi a holmijait, vagy már esetleg meg sem ismeri azokat, akik körülötte élnek. Feladatunk, hogy terjesszük, mit lehet tenni ennek az állapotnak a kezelésében, mert vannak olyan technikai eszközök, módszerek, amelyek segítik az ember gondolkodásának, fiatalságának, jelen valóságának a megőrzését” – fogalmazott a püspök.

Összefogás és együttműködés eredménye az a szűrőprogram, ami itt megvalósult az Alzheimer-világnapon Székesfehérváron – emelte ki dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. „Nyilvánvalóan ma egy nagyon nehéz időszakot élünk meg, amikor egy veszélyeztetett korosztályról beszélünk, az idős emberekről. Most különösen is meg kell szerveznünk, biztosítanunk kell ellátásukat. De miközben a járványügyi ügyintézéseket megtesszük, nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy őket egyéb más probléma, betegség is érintheti. Ezért nagyon fontos, hogy a szűrőprogramok folyamatosan menjenek. Ez a világnap alkalmat ad arra, hogy felhívjuk a figyelmet erre a betegségtípusra, de a másik oldalon a cselekvést is megmutassuk, amit ebben az esetben a megelőzés jelent” – hangzott el a városvezető beszédében.

Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója arról beszélt, hogy ne felejtsük el, nagyon sokan vannak közöttünk olyan emberek, akiknek a demencia meghatározza a mindennapjait. A fehérvári szűrőnap is arról szól, hogy felhívjuk a figyelmet ezekre az embertársainkra. „Az Alzheimer-betegek és hozzátartozóik nincsenek a középpontban, nagyon ritkán hallunk róluk a híradóban vagy olvasunk róluk az újságokban, miközben ők mindennap komoly nehézségekkel néznek szembe. Ez a világnap arról szól, hogy tudatosítjuk, bizony ezzel az egész társadalomnak, minden közösségnek dolga van. Programokat is szervezünk, amelyek felhívják a figyelmet a megelőzésre is, mint ez a szűrőkamion. Mert a demenciával kapcsolatban fontos azt is kiemelni, hogy bizonyos esetekben a demencia egyharmada megelőzhető, tudatos életmóddal. Figyeljünk a jelekre, azokban az esetekben, amikor a demencia mégis bekövetkezik, mert nem mindegy, hogyan reagálunk rá. Erről szólnak a programjaink, hogy támogassuk a hozzátartozókat, a szakembereket, akik közvetve vagy közvetlenül kapcsolatba kerülnek a demenciával élő betegekkel” – összegezte a szűrőprogram jelentőségét a főigazgató.

Mintegy egymillióan is lehetnek Magyarországon, akiket valamilyen módon érint a demencia, becslések szerint mintegy 250 ezer ember él Alzheimer-kórral – emelte ki Dr. Radnainé Egervári Ágnes, az INDA program szakmai vezetője. „Az INDA program második szakaszában a gondozó családokra fókuszálunk egyrészről, másrészről pedig azokra a szakemberekre, akik kapcsolatba kerülnek akár a betegekkel, akár a hozzátartozóikkal. Nagyon nagy eredménye az elmúlt esztendőknek, hogy több városban létrejött a helyi szakemberek hálózata, akik egy asztalnál gondolkoztak közösen, hogy ki, mit tud hozzátenni ezeknek az embereknek a mindennapjai megkönnyítéséhez. Részt vettek ezen rendőrök is, mert pl. az áldozattá válás elkerülése is fontos téma a kiszolgáltatott, demens emberek esetében. A gyógyszerészeket is sikerült bevonni ebbe a programba, valamint a szociális és az egészségügyi szakembereket is. Elkészült egy olyan hozzátartozói kézikönyv, ami a demencia jelenségeit mutatja be, azokat a problémákat, amelyekkel nap mint nap találkozhatnak. Bevontuk az INDA programba a középiskolai és általános iskolai pedagógusokat is, és a könyv kiegészítéseként egy tájékoztató anyag és egy foglalkoztató füzet is született, hogy a kisiskolások a családdal együtt találkozhassanak ezzel a problémával” – ismertette az INDA program eddigi eredményeit a szakmai vezető.

Dankovics Gergely, a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogram programigazgatója bemutatta Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramjának működését, és beszélt a rendezvény speciálisan demenciával kapcsolatos szűréséről is. „A szűrőprogram sikeresen teljesítette az elmúlt 10 évet, több mint 1880 helyszínen 860 000 állampolgár szűrését és közel 7 millió vizsgálatot végeztünk el országosan. 2020-ban a covid járványügyi veszélyhelyzet miatt be kellett vezetnünk a hármas szintű beléptetést. Ez a program életében is változásokat hozott, hiszen tömegrendezvényt nem lehet tartani, és szigorúan beosztott formában érkezhetnek a látogatók hozzánk, akiknek a szűrés keretében 40-féle vizsgálatra van lehetőségük.”

Az Alzheimer-világnapot 1994. szeptember 21-én, huszonhat esztendővel ezelőtt hozta létre a Nemzetközi Alzheimer Társaság, hogy segítséget nyújtson az Alzheimer-kórban, a demenciában szenvedőknek és gondozóiknak. A kampány célja, hogy ne csak egyetlen napon kerüljön fókuszba ez a betegség.

Berta Kata
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk